Nieuws

46e Michelinster op rij voor De Kromme Dissel, en weer drie sterren voor De Leest

AMSTERDAM - Gelderland telt volgend jaar weer tien restaurants met een of meerdere Michelinsterren. De Leest in Vaassen blijft de provinciale topper met 3 sterren, gevolgd door 't Nonnetje in Harderwijk met 2.
Er zijn geen nieuwe eetgelegenheden in onze provincie met een ster en geen enkele chef-kok raakte een ster kwijt.
De uitreiking begon met een minuut stilte voor de vorige week overleden Joop Braakhekke uit Apeldoorn, gevolgd door een lang applaus van de aanwezige chef-koks.
Jacob Jan Boerma en Kim Veldman van De Leest in Vaassen houden hun drie sterren en blijven daarmee het enige restaurant in Gelderland met drie Michelinsterren. Een bijna unieke prestatie. Alleen de Librije in Zwolle heeft ook de maximale drie sterren.

'We zijn stabieler'

Afgelopen weekend zei Boerma in de kranten van De Persgroep: 'Door die derde ster zijn we stabieler geworden. Kan ik met meer mensen in de keuken werken. De sterren leven enorm onder mijn collega’s en als ik zie hoe die jonge gasten gave dingen maken, krijg ik kippenvel.'
Tonny Berentsen van De Kromme Dissel in Heelsum 'haalt al jaren een ster op'. Hij is hard op weg naar 50 sterren voor zijn etablissement. De Kromme Dissel heeft al 46 jaren op rij een ster in haar bezit; het is de 16e ster voor de chef-kok in Heelsum.
'Het eerste jaar dat ik de ster als chef-kok mocht overnemen, was wel heel spannend', zegt Berentsen. 'Maar het tweede jaar was nog erger, want toen zat ik onder de rode uitslag van de zenuwen.'
Luister hier het gesprek terug op Radio Gelderland met Tonny Berentsen:

Strandlodge in Winterswijk

Vorig jaar won de Strandlodge in Winterswijk een ster. Topkok en eigenaar Mike Vrijdag zei eerder tegen Omroep Gelderland: 'We hebben de ster verdiend met wat we doen. We zijn niet krampachtig bezig geweest om een ster te verdienen. Sommige koks worden er ontzettend zenuwachtig en gestrest van. Als ik dat zou hebben, laat dan die ster maar zitten. Maar we blijven nuchter en zijn er heel erg blij mee.'

Sterrenrestaurants in Gelderland

3 sterren:

  • De Leest in Vaassen

2 sterren:

  • 't Nonnetje in Harderwijk

1 ster:

  • Strandlodge in Winterswijk
  • Het Roode Koper in Ermelo
  • De Kromme Dissel in Heelsum
  • 't Raedthuys in Duiven
  • 't Schulten Hues in Zutphen
  • Het Koetshuis in Bennekom
  • O Mundo in Wageningen
  • Basiliek in Harderwijk
Restaurants krijgen ze, maar het zijn de chef-koks die ze 'verdienen'. Als een chef-kok met een of meerdere sterren vertrekt bij het restaurant, is de eetgelegenheid haar ster(ren) doorgaans kwijt.

Michelingids

De Michelinster wordt in ons land sinds 1957 jaarlijks uitgereikt. De Witte Holevoet in Scherpenzeel was het eerste restaurant in Gelderland dat dit prestigieuze keurmerk kreeg. Volgens Michelin zijn de sterren een indicatie van de passie, bevlogenheid en het vakmanschap van de betrokken koks. Het overzicht van de restaurants wordt gedrukt in de Michelingids 2017.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!