Nieuws

Hoe reëel is een levenslange straf voor Janet S.?

Hoofdverdachte Janet S. Tekening: Petra Urban
Krijgt Janet S. maandag een levenslange straf voor de moord op zakenman Ton Kuijf in Ermelo? Volgens advocaat Wim Anker is dat niet te verwachten.
ZUTPHEN - Krijgt Janet S. maandag een levenslange straf voor de moord op zakenman Ton Kuijf in Ermelo? Volgens advocaat Wim Anker is dat niet te verwachten.
Wim Anker volgt meerdere mensen die een levenslange gevangenisstraf opgelegd hebben gekregen. Volgens hem volgt in beginsel bij een enkelvoudige moord, geen straf voor het leven.

18 jaar voor moord op Pim Fortuyn

'Hoe gruwelijk een moord ook gepleegd is, het is niet genoeg voor een levenslange straf. Kijk maar naar de moord op Pim Fortuyn, vervolgt Anker. Volkert van der G. uit Harderwijk beraamde die moord zorgvuldig, het hele land stond op zijn kop. Toch is van der G. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar'.

Janet S. al eerder veroordeeld

In 2006 is Janet S. al eens veroordeeld voor een levensdelict. 'Dat zal zeker meegewogen worden in deze zaak', aldus Anker. Raadsman Szymkowiak staat Janet S. bij tijdens de rechtszaak. 'Mijn cliënte ziet de uitspraak van maandag vol goede moed tegemoet. Een levenslange straf, of jarenlang in de cel met TBS verwacht zij niet te krijgen'. Dat een vrouwelijke verdachte voor de rest van haar leven wordt opgesloten is uitzonderlijk. Lucia de B. en Monique B zijn beide veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De Nederlandse verpleegkundige de B. is in hoger beroep vrijgesproken. B. kreeg in hoger beroep 16 jaar opgelegd voor een moord in Den Haag.

TBS met oud rapport

In de chaletmoord-zaak heeft justitie de keuze bij de rechtbank Zutphen neergelegd. Of een levenslange straf óf 20 jaar cel en TBS. Volgens Anker is dit een opmerkelijke eis. Verdachte S. heeft niet meegewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baan Centrum. 'Dan is niet vast te stellen hoe haar psyche in elkaar zit, op basis van een oud rapport kun je niet zomaar TBS opleggen'.

Ton Kuijf afgeslacht in Ermelo's chalet

Zakenman Ton Kuijf is op een gruwelijke manier om het leven gekomen. Uit het forensisch rapport blijkt dat hij omgebracht is met een hakbijl en een mes, werd gekneveld aan armen en benen en lag gewikkeld in bouwzeil. Janet S. is de hoofdverdachte. Daarnaast zijn er straffen tot 4 jaar geeïst tegen drie medeverdachten. 
Het chalet waar Kuijf in lag is in brand gestoken. In 2014 werd het lichaam van Kuijf gevonden in het chalet op bungalowpark Stroker in Ermelo.
De rechter doet maandag in alle zaken uitspraak.