Nieuws

Vrouw die hoofddoek van moslima wilde afnemen, moet geld betalen aan slachtoffer

De vrouw die in maart van dit jaar probeerde de hoofddoek van het hoofd van een meisje te trekken, is veroordeeld tot het betalen van een boete en een schadevergoeding. Het filmpje van het incident, dat plaatsvond in Zutphen, werd heel veel bekeken op internet.
ZUTPHEN - De vrouw die in maart van dit jaar probeerde de hoofddoek van het hoofd van een meisje te trekken, is veroordeeld tot het betalen van een boete en een schadevergoeding. Het filmpje van het incident, dat plaatsvond in Zutphen, werd heel veel bekeken op internet.
Het meisje stond te wachten bij een bushalte toen ze werd aangesproken door de 72-jarige Zutphense. De vrouw vond het niet kunnen dat de moslima haar hoofddoek droeg en bracht het in verband met aanslagen en terreurgroep IS.

Filmpje op internet, bedreiging

De vrouw maakte hierna 'grijpende bewegingen' richting de hoofddoek van het meisje en er ontstond geduw en getrek. Een omstander kwam er uiteindelijk aan te pas om de twee vrouwen uit elkaar te halen. 
Het slachtoffer maakte opnames van de woordenwisseling en de actie van de vrouw. Het filmpje werd gepost op internet. Volgens de rechtbank kreeg de Zutphense daarop bedreigingen aan haar adres. 

Niet de hele groep pakken

De politierechter vindt mishandeling niet bewezen, maar nam het de vrouw wel kwalijk dat zij haar pijlen richtte op het meisje als voorbeeld voor een hele groep moslims - en hen bovendien in verband bracht met de aanslagen.
Dat is beledigend, mede omdat volgens de politierechter de meeste moslims de aanslagen veroordelen of er zelf slachtoffer van zijn. Enkele dagen voor het incident in Zutphen vonden de aanslagen in Brussel plaats. 

Boete en schadevergoeding

De 72-jarige vrouw moet een geldboete betalen van 500 euro, waarvan 200 euro voorwaardelijk. Daarbij moet ze het meisje 350 euro schadevergoeding betalen.