Nieuws

100 miljoen om af te komen van afval

De provincie steekt de komende drie jaar meer dan honderd miljoen euro in duurzaamheid en innovatie om van de provincie een afvalloze economie te maken. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De provincie steekt de komende drie jaar meer dan honderd miljoen euro in duurzaamheid en innovatie om van de provincie een afvalloze economie te maken.
Dat is een bijzonder ambitieus doel, maar Gedeputeerde Staten gaat ervoor. Door productieresten niet weg te gooien, maar opnieuw te gebruiken, moet de afvalberg zo goed als verdwijnen. Voorbeelden zijn er al: het nieuwe bedrijfsgebouw van energiebeheerder Alliander in Duiven is oude kleding gebruikt om het gebouw te isoleren, terwijl beddenfabrikant Auping aluminium wil gaan winnen uit regionaal ingezameld oud ijzer.
Volgens GS zal een afvalloze economie in Gelderland in 2030 zorgen voor 5000 nieuwe banen, de helft minder grondstofverbruik en 700 miljoen euro extra omzet. 

Miljarden op plank

'Er liggen in Brussel miljarden euro's op de plank voor dit soort doeleinden', zegt een woordvoerder van de provincie. 'Maar de afstand tussen Brussel en de ondernemer kan groot zijn. We willen het komende half jaar gebruiken om in kaart te brengen waar de investeringsbehoefte zit. Daarna hopen we bedrijven te kunnen helpen die plannen hebben om afval te verminderen.'