Nieuws

Prijswinnende tekenaar Peter van Straaten overleden

Wie door de jaren heen een krant of tijdschrift opensloeg, kwam ongetwijfeld weleens een van zijn tekeningen tegen: illustrator Peter van Straaten. Hij is op 8 december overleden. Van Straaten werd in 1935 geboren in Arnhem en werd 81 jaar oud. © ANP
ARNHEM - Wie door de jaren heen een krant of tijdschrift opensloeg, kwam ongetwijfeld weleens een van zijn tekeningen tegen: illustrator Peter van Straaten. Hij is op 8 december overleden. Van Straaten werd in 1935 geboren in Arnhem en werd 81 jaar oud.
Door de jaren heen verschenen zijn tekeningen - altijd herkenbaar aan de duidelijke Van Straaten-signatuur, met veel lijntjes en voorzien van snedige teksten - in de Gelderlander, Vrij Nederland, het Parool, de Volkskrant en het NRC
Daarnaast verschenen ze in onder meer de bladen Penthouse en Humo. Voor zijn tekeningen won Peter van Straaten diverse prijzen, zoals dit jaar nog de Inktspotprijs, voor zijn politieke tekening 'Ik ben geen vluchteling, ik woon al 20 jaar naast u'. 
Het was de laatste grote prijs van de in Arnhem geboren en getogen Van Straaten. Hij overleed in zijn woonplaats Amsterdam. 

Eredoctoraat

In 2011 ontving Van Straaten een eredoctoraat aan de Rijksuniversiteit Leiden, vanwege de wijze waarop zijn cartoons het menselijk gedrag inzichtelijk maken. Zijn ere-promotor, hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does, gebruikt al jaren de cartoons van Peter in colleges.
Peter van Straaten laat een oeuvre van tientallen publicaties en duizenden tekeningen na. Hij was getrouwd met kunstenaar Els Timmerman.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!