Nieuws

Team van Eritreeërs speelt bij Oosterhoutse voetbalclub OSC

NIJMEGEN - Het is een bijzonder gezicht als het derde elftal van voetbalvereniging OSC uit Oosterhout warm loopt. Het lijkt wel op synchroonzwemmen. Alle 16 spelers bewegen precies tegelijkertijd. Het is een gewoonte die de mannen hebben meegenomen uit Eritrea.
Onder hen zijn Dawit en Tedros. Net als de andere spelers vluchtten ze weg uit Eritrea. Hun vaderland is één van de ergste dictaturen ter wereld. Mensenrechten worden er op grote schaal geschonden en als man moet je vaak tien jaar verplicht in dienst. Een vorm van moderne slavenarbeid. 
Dawit en Tedros kregen asiel in Nederland en vonden samen met 100 andere Eritrese mannen een thuis in Lent. Een grote verandering voor veel bewoners van Lent. Maar de buurt besloot zich gastvrij op te stellen. Het initiatief Welcome to the neighborhood was geboren.
Ook Bart-Jan de Leuw deed mee: 'In juni is er een bijeenkomst geweest waarin we hebben gevraagd: wat willen jullie eigenlijk? En toen zeiden ze: 'We willen terug naar Eritrea, om die dictator te verjagen die daar is, en ons land terug te krijgen.' Nou, dat kunnen wij niet bieden als buren hier. Maar wat we wel proberen is ze te ondersteunen. Zodat ze een plek vinden, wat van hun leven kunnen maken en hun dromen achterna kunnen. Welke droom dat ook mag zijn.' 

Voetbal

Dat gaat met kleine, praktische stappen. De Leuw zag dat er nogal wat voetbaltalent rondliep bij de Eritreeërs. Er werden shirtjes en voetbalschoenen geregeld en binnen no time was OSC 3 geboren. Elke donderdag en vrijdag wordt er getraind. Op zondag volgt de wedstrijd. Een groepje voetbalvaders rijdt de jongens naar uitwedstrijden. De Leuw werd coach.
'Vroeger kwamen we bij elkaar in de kerk en zeiden we: bemin uw naaste. Maar bidden en dan thuis gaan zitten helpt niet. Dan besteed ik liever mijn zondagochtend door aan de slag te gaan en het samen waar te maken. En gastvrijheid en hulpvaardigheid zijn kernwaarden voor mij', legt de Leuw uit.
De eerste wedstrijden gingen kansloos verloren. De Leuw: 'ze zijn een stuk kleiner en lichter dan Nederlandse jongens. Dus als de beuk er een beetje in gaat, gaat het al snel mis. En tactisch gezien moesten we ze nog veel leren. Maar met elke wedstrijd begint het team beter te spelen.' De Leuw ziet een glorieuze toekomst voor zich: 'Ze zijn snel, hebben doorzettingsvermogen en techniek. Wij kunnen echt Barcelona voetbal spelen. Ze zijn een aanwinst voor de club'.