Nieuws

Laatste kloosterbejaardenoord voor mannelijke religieuzen in Nederland sluit

Het laatste kloosterbejaardenoord voor mannelijke religieuzen in Nederland sluit vrijdag de deuren. Het bijna negentig jaar oude Collegium Berchmanianum in Nijmegen wordt academiegebouw van de Radboud Universiteit. © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Het laatste kloosterbejaardenoord voor mannelijke religieuzen in Nederland sluit vrijdag de deuren. Het bijna negentig jaar oude Collegium Berchmanianum in Nijmegen wordt academiegebouw van de Radboud Universiteit.
De resterende zestig bewoners verhuizen deze week naar een nieuw appartementencomplex in de buurt van hun klooster. Het Berchmanianum, nu een rijksmonument, is tussen 1927 en 1929 gebouwd door Joseph Cuypers en zijn zoon Pierre Cuypers jr, als studiehuis voor de orde van de jezuïeten.
Het Klooster Berchmanianum in de jaren '30 van de vorige eeuw (foto: Regionaal Archief Nijmegen)

Te weinig religieuzen voor een te groot gebouw

Vanaf 1969 werd het studiehuis een verpleeg- en verzorgingshuis voor bejaarde broeders en paters van allerlei ordes en congregaties. Omdat het aantal religieuzen dat in een klooster woont snel afneemt, werd het complex met tuinen en bossen veel te groot. In het nieuwe gebouw maken de paters op den duur plaats voor niet-religieuzen, aldus de leiding van het Berchmanianum.