Nieuws

Zeer grote brand legt loods van scheepswerf Neptune in Aalst in de as (liveblog gesloten)

AALST - Bij het scheepsbouwbedrijf Neptune in Aalst (gemeente Zaltbommel) heeft woensdagavond een zeer grote uitslaande brand gewoed. Minstens 20 brandweerauto's en hoogwerkers zijn uitgerukt. De brandweer was tot in de vroege ochtend bezig te zijn met (na)blussen. Er kwam veel rook vrij. De brandweer adviseerde de inwoners van Aalst, Brakel en Zuilichem om tegen de stank de ramen te sluiten. Er zijn geen gewonden.
00.17 uur We sluiten het liveblog af met een video van de grote brand bij Neptune in Aalst. 
00.07 uur Ook boven de Waal wordt de brand geroken.
23.46 uur De brandweer meldt aan onze verslaggever ter plaatse dat het vuur onder controle is. Dat betekent overigens nog niet dat de brand meester is. De brandweer verwacht nog steeds de hele nacht bezig te zijn om het vuur te blussen.
23.44 uur Deze video laat zien hoe de brandweer het vuur bestrijdt.
23.41 uur Ook in Enspijk wordt vermoedelijk de brand in Aalst geroken.
23.29 uur Meetploegen van de brandweer blijven de rook onderzoeken.
23.27 uur Werknemers van Neptune ontdekten de brand, vertelt de brandweer op Twitter.
23.17 uur De scheepswerf ligt vlakbij de Afgedamde Maas, een riviertak die als bron voor drinkwater wordt gebruikt voor drinkwater in het westen van Nederland (door waterbedrijf Dunea). Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio zijn er mensen van het waterschap en rijkswaterstaat aanwezig om de situatie in de gaten te houden. 
23.15 uur Op deze video van Omroep Gelderland-verslaggever is te zien dat er grote plassen bluswater op het terrein liggen. 
23.11 uur Er zijn geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen bij de brand vrijgekomen, zo blijkt uit de informatie van de meetploegen van de brandweer. Dat zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.
23.08 uur Burgemeester Van den Bosch is bij de brand aanwezig. Hij staat de medewerkers van het getroffen bedrijf bij.
23.06 uur Omstanders zeggen dat ze hebben gezien dat medewerkers nog hebben geprobeerd om spullen uit het kantoorpand op het terrein te redden. Het is niet duidelijk of dat is gelukt. 
23.04 uur Minstens 20 brandweerauto's en verschillende hoogwerkers zijn naar Aalst gekomen. Ook uit Brabant zijn brandweerkorpsen op de zeer grote brand afgekomen, laat de woordvoerder van de veiligheidsregio weten. 
23.01 uur En zo ziet het er op dit moment uit op de scheepswerf. 
Foto: Bart Meesters
22.57 uur Omstanders zien hoe de loods als een pudding ineen zakt.
22.56 uur Ook manager Dick Klop van het kantoor van Neptune staat bij de brand te kijken. Hij is bang dat ook het kantoorgedeelte in de as wordt gelegd. 
22.55 uur De boten worden grotendeels gemaakt van hout en polyester, zeggen werknemers.
22.53 uur Werknemers van de scheepswerf die bij de brand staan te kijken, zeggen dat de brand waarschijnlijk is ontstaan in de timmerloods, het gedeelte waar de jachten gebouwd worden. Daar stonden verschillende jachten in die bijna af waren. 
22.51 uur De brandweer lijkt erin te slagen om te voorkomen dat de brand overslaat naar andere gebouwen op het terrein van de scheepswerf, aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio.
22.50 uur In de loods waar de brand woedt staan jachten en materieel om schepen te maken, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. 
22.40 uur Op grote afstand van de brand, wordt de stank geroken. De veiligheidsregio adviseert inwoners van Aalst, Brakel en Zuilichem om tegen de stank de ramen te sluiten.
22.33 uur De brandweer verwacht nog de hele nacht bezig te zijn met het blussen van de brand, meldt het brandweerkorps Brakel op Twitter.
22.30 uur De brand doet mensen herinneren aan de brand op de scheepswerf 25 jaar geleden.
22.29 uur Een nieuwe video op Twitter laat zien dat de vlammen nog steeds uit het dak slaan.
22.24 uur Hoewel de brand al een uur geleden uitbrak, worden er nog steeds sirenes gehoord.
22.22 uur Onze verslaggever ziet grote vlammen uit het dak slaan en dikke rookpluimen. 'Het lijkt alsof de wind het vuur het gebouw inblaast.' De Veerdam is afgesloten voor het verkeer.
22.15 uur De brandweer probeert te voorkomen dat de brand overslaat naar andere gebouwen op het terrein, meldt de brandweer op Twitter.
22.08 uur De brandweer laat weten dat er meetploegen worden ingezet om te controleren of er schadelijke stoffen bij de brand zijn vrijgekomen. 
22.05 uur Tot in Zuilichem wordt geklaagd over de stank die van de brand afkomt. 
21.50 uur Een oproep via Burgernet: haal de auto van de Veerdam (waar de scheepswerf gevestigd is) ze staan in de weg.
21.47 uur De brandweer probeert te voorkomen dat de brand overslaat naar andere gebouwen bij de scheepswerf.
21.40 uur De brandweer waarschuwt dat er veel rook vrij komt bij de brand.
21.25 uur En dit is de eerste video die op Twitter verschijnt.
21. 20 uur Dit is de eerste foto die binnenkomt van de brand.
21.15 uur De brandweer vraagt op Twitter om de brandweer de ruimte te geven.
De brandweerkorpsen in de regio zijn allemaal opgeroepen voor de brand in Aalst.
Het gaat om een zogenoemde GRIP 1-situatie en compagniebrand. Dat betekent volgens een woordvoerder van de brandweer dat er veel brandweerauto's worden ingezet. Tenminste acht blusvoertuigen, verschillende hoogwerkers en ondersteunende brandweerauto's en brandweerteams. 
Ook worden er ademluchtcontainers gestuurd, omdat de brandweermannen in de rook moeten werken.
Ondanks dat de brand vlakbij de rivier is, worden er ook watertransportauto's ingezet, om snel bluswater naar de brand te brengen.
Volgens de informatie die de brandweer nu heeft, zijn er geen gewonden.