Nieuws

Gehandicapte kinderen slachtoffer van bezuinigingen speciaal onderwijs

Door bezuinigingen komt een derde van het personeel van de St. Maartenschool in Ubbergen binnenkort op straat te staan. Dat betekent dat de school fors moet schrappen in de ondersteuning van leerlingen.
NIJMEGEN - Door bezuinigingen komt een derde van het personeel van de St. Maartenschool in Ubbergen binnenkort op straat te staan. Dat betekent dat de school fors moet schrappen in de ondersteuning van leerlingen.
Op de St. Maartenschool zitten kinderen met een lichamelijke of meervoudige handicap en langdurig zieke kinderen. Ze hebben veel extra begeleiding nodig om goed te kunnen leren.
'Naast reguliere schoollessen bieden we zwemmen, speciale gym en veel extra ondersteuning in de klas van specialisten, zoals bijvoorbeeld een orthopedagoog. Allemaal zaken waar deze kinderen heel veel baat bij hebben, maar die bijna zeker gaan verdwijnen', zegt directeur Gilles Geschiere.

1,5 miljoen minder

Scholen voor speciaal onderwijs werden eerder rechtstreeks gefinancierd door het Rijk. De zorg en ondersteuning voor de moeilijk lerende kinderen werd daar in meegenomen. Sinds de invoering van de Wet Passend Onderwijs zijn er regionale samenwerkingsverbanden opgericht waar de scholen bij zijn aangesloten. Daar wordt bepaald of een leerling naar het speciaal onderwijs mag.
De Ubbergse school krijgt 1,5 miljoen euro minder te besteden. Geschiere: 'Dat hakt er flink in. De komende tijd verdwijnen er 24 banen. We willen zo min mogelijk snijden in het onderwijs zelf. De ontslagen vallen vooral bij het ondersteunend personeel. Maar we kunnen niet voorkomen dat er ook leerkrachten moeten vertrekken.'
'Het samenwerkingsverband bekijkt wat voor beperking de leerling heeft, welk onderwijs nodig is en wat dat moet kosten. Maar de kosten voor zorg en begeleiding die deze leerlingen nodig hebben, zit daar niet in', aldus Geschiere.

44 banen verdwijnen

De St. Maartenschool maakt deel uit van onderwijsgroep Punt Speciaal, waar nog zes andere scholen in de regio Rivierenland onder vallen. De scholen moeten samen 3,8 miljoen euro bezuinigen. In totaal verdwijnen er 44 banen bij de onderwijsgroep.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!