Nieuws

Fotograaf Harvey blogt: win een ochtend vogels fotograferen vanuit een boshut

ARNHEM - Iedere natuurfotograaf, maar zeker elke vogelfotograaf droomt ervan om een eigen boshutje te hebben met een vijver en voederplekken voor de vogels. Omdat kleine vogels meestal wat moeilijker te fotograferen zijn, kun je ze dichterbij lokken met drink- en badwater, maar zeker ook met voer.
Door zelf achter glas en verdekt te gaan zitten komen ze soms op een paar meter voor je neus van de zonnebloempitten en zaden snoepen. Ze gaan volledig hun eigen gang omdat ze niet door hebben dat jij achter het glas zit. Echt heel gaaf natuurlijk!
Op deze manier laten mezen, boomklevers, boomkruipers maar ook spechten, vinkachtigen en andere bosvogels zich heel mooi bekijken. Met een 100-400mm lens kun je in zo’n boshut heel goed uit de voeten. Ik gebruik zelf een paar rijstzakken zodat mijn camera heel stabiel ligt.
Vandaag hebben we heel veel geluk want naast de mezen en de klevers plopt er ineens een Vuurgoudhaan in een berkenbosje op een meter of zeven van de hut. De Vuurgoudhaan is een zeldzame verschijning bij de hut. Snel richt ik mijn camera en maak een paar leuke foto’s.
Foto: Harvey van Diek
Ik heb de ISO naar 2000 gezet om voldoende sluitertijd te hebben. Vooral bij kleine, snel bewegende vogels is een zo hoog mogelijke sluitertijd een must. En aangezien de Vuurgoudhaan het kleinste Europese vogeltje is samen met zin neefje het Goudhaantje was ik blij met een sluitertijd van 1/500ste.
Daarna is het een tijdje rustig bij de hut. Ik hoor een Raaf al roepend overvliegen en pas na een uur komt er weer eens een Boomklever van het vet snoepen. Zoals wel vaker geldt, als er één vogel over de dam is, volgen er meer...Even later zitten een paar Koolmezen, een Pimpelmees, twee Glanskoppen en een man Grote Bonte Specht voor de hut. Om de beurt snoepen ze van het aangeboden voer om snel wat te eten en weer de veilige beschutting op te zoeken.
Foto: Harvey van Diek
Het hoogtepunt van de ochtend is een vrouwtje Middelste Bonte Specht die zich van een berk voor de hut langzaam naar beneden laat zakken. Ze wacht netjes tot de Grote Bonte Specht, een geduchte voedselconcurrent, weg is en plopt dan op het vetblok. Tegen de donkere achtergrond komt de Mibo, zoals vogelaars de Middelste Bonte Specht liefkozen noemen, wel heel licht over. Door twee stops onder te belichten wordt het wit niet erg uitgebeten en kan ik een paar leuke foto’s maken.
Foto: Harvey van Diek
Heb je nu zelf een wintervogel gefotografeerd, stuur die dan naar www.buitengewoon.nl. De mooiste foto wordt in 2017 beloond met een ochtendje fotograferen met mij in de boshut. Insturen kan tot 31 januari 2017. We zijn heel benieuwd naar de inzendingen. Hoe meer winterse uitstraling de vogelfoto heeft, hoe meer kans je maakt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!