Nieuws

'Mijn militaire lintjes, die hoef ik niet meer. Compenseer liever mijn aow-gat!

ERMELO - Landmacht-veteraan Henry Beukers uit Ermelo is boos over zijn aow-gat; daarom geeft hij al zijn medailles terug. Dat doet hij dinsdag. Hij biedt zijn lintjes aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Defensie aan.
Hij doet dat uit onvrede omdat het kabinet naar zijn idee weigert iets het aow-gat te repareren. Dat financiële gat is ontstaan door de verhoging van de aow-leeftijd. Henry Beukers vindt het een schande.
Beukers:  'Jarenlang heb ik dag en nacht klaargestaan voor de vrede en veiligheid. Jarenlang moest ook mijn gezin daar mee leven. Ik moest verplicht stoppen met werken, ik had geen keus. En de minister en de politiek weigeren dit probleem, waar ikzelf niks aan kan doen, op te lossen.'

720 euro netto minder

Door de verhoging van de aow-leeftijd gaan oud-militairen er vanaf 65 jaar tot aan de aow-gerechtigde leeftijd op achteruit. Het gaat dan om een bedrag van ruim 300 euro tot zelfs 720 euro netto per maand. Vooral in de lagere rangen doet zich dit gelden. Sommigen belanden door het aow-gat zelfs onder het bijstandsniveau.
Vanaf de ophoging van de aow-leeftijd door het kabinet werden er rechtszaken gevoerd. Oud-marineman Loek van den Heuvel heeft de zaak drie jaar geleden als eerste aangekaart bij het College voor de Rechten van de Mens.
Daarmee kwam een eerste doorbraak. Vakbonden voerden namens hun leden vele rechtszaken en wonnen die ook. Er werd een hoorzitting in de Tweede Kamer georganiseerd. De veteranen en de defensiebonden willen dat de zogeheten UGM-uitkering doorloopt tot aan de nieuwe aow-leeftijd zodat zij geen aow-gat meer hebben.

'Ik stond altijd klaar'

Beukers is boos. 'De politici die ik mijn hele werkzame leven trouw en loyaal heb gediend, hebben mijn vertrouwen diep beschaamd. Wij voelen ons compleet in de steek gelaten in een kwetsbare fase van ons leven waarin wij financieel afhankelijk zijn van onze minister. Als de politiek een beroep op ons deed, gingen we, altijd. Nu wij hen keihard nodig hebben, laten ze ons in de kou staan.
Op 6 december bieden oud-militairen met een aow-gat en vakbonden een petitie aan  de Tweede Kamer aan. Op 8 december houdt een groep oud-militairen, samen met de vakbonden, een manifestatie op het Spuiplein, voorafgaand aan de stemmingen in de Tweede Kamer.

Bijzondere positie

Beukers hoopt dat een motie van CDA'er Knops en SP'er Van Dijk (SP)  op 8 december door de Tweede Kamer wordt aangenomen. De strekking daarvan:
  • de regering is in diverse rechtszaken op de vingers getikt vanwege onvoldoende compensatie voor het aow-gat
  • de regering heeft vanwege de bijzondere positie van de militair als geheel verantwoordelijkheid voor de compensatie van het aow-gat
  • wij verzoeken de regering over te gaan tot volledige compensatie van het aow-gat voor burgers en militairen bij defensie
Op 6 december bieden oud-militairen met een aow-gat en vakbonden een petitie aan de Tweede Kamer aan. Een aantal militairen levert dan ook hun onderscheidingen in.
Op 8 december houdt een groep oud-militairen, samen met de vakbonden, een Manifestatie op het Spuiplein, voorafgaand aan de stemmingen in de Tweede Kamer.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl