Nieuws

Tonny (73) uit Loo besmet met Dickens-virus

DUIVEN - Achter in zijn tuin staat een schuurtje. Op het eerste gezicht niets bijzonders. Maar als je de deur opent dan is daar een kleine studio te zien. Tonny Willems uit Loo (bij Duiven) heeft één grote passie. Muziek. Als sinds zijn jeugd speelt hij verschillende instrumenten. Zijn grootste passie is zijn accordeon.
Hij treedt regelmatig op op feestjes en partijen en zit ook in het plaatselijke dweilorkest. Waar Tonny echter het hele jaar naar uitgekeken heeft is 'Dickens in de Liemers'. Een driedaagse kerstmarkt in Dickensstijl in Duiven. 'Als je daar dan rondloopt en muziek maakt en je ziet en hoort de mensen meezingen en plezier hebben, dan geeft dat een heel fijn gevoel'.

Geen Dickens zoals in Deventer

Vorig jaar werd Dickens in de Liemers voor het eerst georganiseerd. Volgens organisator André Oudendag een kleinschalig evenement waar juist de verbinding tussen cliënten van zorginstellingen, inwoners en de gemeenten centraal moet staan. 'Het moet geen evenement worden zoals in Deventer waar duizenden mensen op af komen'. Een groot deel van de vrijwilligers bestaat uit mensen met een beperking.
Vorig jaar maakte Omroep Gelderland deze reportage:

Pipowagen

Tonny hoefde niet lang na te denken of hij dit jaar weer wil optreden. 'Tuurlijk!, maar ik vond dat er dan wel iets bij moest'. En dus timmerde hij de afgelopen maanden een heuse pipowagen in elkaar. 'Ik heb hem helemaal zelf ontworpen'. De details ontbreken niet. Een balustrade, raampjes en een trapje. 'Kijk, als je de deurtjes open doet dan zie je waarom ik hem nodig heb'.
In de wagen zit een versterker. 'Ik vind accordeonspelen heel erg leuk, maar ik kan ook alle liedjes meezingen'. En dus gaat hij dit jaar zingend en spelend door de straten in Duiven. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft hij de teksten van de liedjes die hij speelt ook nog eens af laten drukken op grote papieren vellen. 'Zo kunnen de mensen ook meezingen'.

Meer typetjes

Tonny is helemaal in de ban van het festijn. En hij is niet de enige. 'We hebben een aantal mensen zoals Tonny. Mensen die van alles kunnen maken',zegt Oudendag. Komend jaar wordt het evenement iets uitgebreid. 'We gaan nu een heel dorp nabouwen zoals in de tijd van Dickens, met allemaal typetjes'. Dickens in de Liemers begint vrijdag en duurt tot en met zondag.