Nieuws

'Duizenden auto's door het kleine Ressen misschien toch een slecht idee'

Na een reeks kritische vragen aan wethouder Theo Peren kwamen die wethouder en de gemeenteraad van Lingewaard tot de conclusie dat dagelijks duizenden auto's extra door het beschermde dorpsgezicht van Ressen te laten rijden misschien toch een slecht idee is. Dat bleek donderdag avond tijdens een politieke avond in Huissen. © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Na een reeks kritische vragen aan wethouder Theo Peren kwamen die wethouder en de gemeenteraad van Lingewaard tot de conclusie dat dagelijks duizenden auto's extra door het beschermde dorpsgezicht van Ressen te laten rijden misschien toch een slecht idee is. Dat bleek donderdag avond tijdens een politieke avond in Huissen.
'We hebben een zeer strijdvaardige raad gezien, die het vuur aan de schenen van wethouder Peren legde', zegt een verheugde Rien Adolfs. Hij is voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Ressen. 'Ook de coalitie kwam met scherpe vragen.'

A15

Wethouder Theo Peren kwam toen zelf met het voorstel om nog maar even te wachten met drastische maatregelen. Peren: 'De A15 komt eraan. We kunnen ook wat tijd kopen en kijken wat de effecten van de doortrekking van de A15 zijn.' Voorlopig even niets doen dus.
Peren vindt wel dat de emotie een sterke rol begint te spelen. 'Er wordt al heel lang over deze plannen gesproken en dan zijn er mensen die Ressen ineens het mooiste dorp van Nederland vinden.' 'Er was ook een delegatie uit Lent aanwezig in Huissen', zegt Adolfs. 'Die zeiden dat de plannen geen oplossing voor hun probleem zijn'.

Ellenlange discussie

Op 15 december moet er een knoop doorgehakt gaan worden. Het ziet er naar uit dat de plannen ofwel flink aangepast worden, of volledig van tafel worden gestemd. Het dorp Ressen in de gemeente Lingewaard lijkt het slachtoffer te worden van gebrek aan geld voor een rondweg.
Al zo'n twintig jaar staat de aanleg van de Dorpensingel-Oost op de kaart, maar nu niemand die wil betalen was het plan om de duizenden auto's dwars door Ressen heen te laten rijden. Een rapport van bureau Haskoning wijst deze 'variant Ressen' aan als de beste optie.
De omstreden route door Ressen (foto: Omroep Gelderland)

'Wat is hier het probleem?'

In de gemeenteraad is men niet te spreken over het rapport. D66-fractievoorzitter Sjoerd Wannet: 'Het hele rapport over de ontsluiting van Ressen beantwoord de meest essentiële vraag niet: "Wat is hier het probleem?" '
'Iemand die aan de Ressenstraat woont heeft met Haskonig gebeld en het rapport doorgenomen met de maker', zegt Rien Adolfs. 'Bleek dat er tikfouten in de cijfers van het rapport zitten. 'Slecht,' noemt hij dat. Wethouder Theo Peren noemt het 'vervelend' en zegt het met Haskoning te zullen bespreken.

'Probleem bij de buren neerleggen is heel raar'

Adolfs noemt de stellingname van de gemeenteraad van Lingewaard een goede vingerwijzing naar Nijmegen. 'Die gemeente betaalde het rapport voor de gemeente Lingewaard. Dat zegt alles. Nijmegen heeft een probleem en wil graag dat Lingewaard mee werkt. Dan ga je het probleem toch niet bij de buren neerleggen? Dat is heel raar.'
Ondertussen blijft het nieuwe stadsdeel de Waalsprong maar groeien en groeien. En met de nieuwbouw en de nieuwe bewoners ook het aantal auto's. Volgende week woensdagavond zijn raadsleden uit Nijmegen uitgenodigd in de kosterij van Ressen om naar de bezorgde inwoners van het dorpje te luisteren.

Zie ook: