Nieuws

Glazen huis, glazen koets: Apeldoorn is er maar druk mee komend jaar

In 1967 stapten Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet in het huwelijksbootje. Hun rijtuig die dag was een zogenoemde gala-berline, gerestaureerd en voorzien van glas. Die bijzondere koets is vanaf januari op Paleis Het Loo te bezichtigen. © Paleis Het Loo
APELDOORN - In 1967 stapten Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet in het huwelijksbootje. Hun rijtuig die dag was een zogenoemde gala-berline, gerestaureerd en voorzien van glas. Die bijzondere koets is vanaf januari op Paleis Het Loo te bezichtigen.
In januari komend jaar kan iedereen bij het paleis kijken naar de glazen trouwkoets. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn die maand alweer een halve eeuw getrouwd. Een gouden huwelijksjubileum dus. 
De koets werd vernoemd naar de stad Berlijn en kreeg de naam gala-glasberline, ook wel 'kleine glazen koets'. Hij bleef voor ceremonies in gebruik voor het echtpaar, totdat Willem-Alexander koning werd. Nu mag zijn broer prins Constantijn samen met zijn vrouw Laurentien gebruik maken van de kleine glazen koets.
Leuk detail: aan het einde van 2017 kent Apeldoorn een ander glazen evenement, want dan strijkt de 3FM-karavaan in de Veluwse stad neer met het Glazen Huis. 
De expositie opent op 10 januari en is tot begin juni te zien. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!