Nieuws

'Gewoon met de wind meeblazen': bladblazers draaien overuren

ARNHEM - Waarschijnlijk bent u de mannen in de oranje hesjes alweer tegengekomen, want het is weer tijd om blad te blazen. Sommige automobilisten vinden hen irritant, anderen hebben er wel begrip voor. Want als de blaadjes niet worden opgeruimd, kan dat leiden tot gevaarlijke situaties.
Ook in en om Arnhem wordt driftig gewerkt door de mannen en vrouwen, die ingehuurd worden door de gemeente. Met een paar trekkers en een aantal handblazers blazen deze helden in mum van tijd een weg bladvrij.
Bladblazer André Kreeft: 'Gemiddeld doen we een half uurtje tot een uur over een straat of weg. Dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van de lengte van de straat en het aantal bomen.'

Niks van aantrekken

Het is het mooiste werk van de wereld, vindt zijn college Gerard Tuinman. 'Heerlijk werken in de natuur, wat wil je nog meer?', zegt hij met een grote glimlach. De truc voor effectief blazen is simpel, volgens deze pro's: je moet gewoon met de wind meeblazen. 
En de vervelende reacties van automobilisten? Tuinman: 'Dat zijn er maar een paar en daar trekken we ons niets van aan. Het is voor de veiligheid van alle weggebruikers.'