Nieuws

Pastoor doet wéér een kerk dicht!

EERBEEK - De hoeveelste kerk hij vandaag sluit, dat weet pastoor Daggenvoorde eigenlijk niet, maar het is er al een flink aantal. Vandaag gaat hij voor tijdens de laatste eucharistieviering in de Heilige Geestkerk in Eerbeek. Na de mis wordt dit kerkgebouw onttrokken aan de eredienst.
En dat stemt pastoor Daggenvoorde best wat verdrietig: 'Het is een dubbel gevoel, aan de ene kant kan ik er wel tevreden mee zijn dat het proces goed is verlopen. Maar aan de andere kant voel ik ook dat wat me dierbaar is, namelijk het vieren van de eucharistie, niet meer langer gaat. En dat is een groot verlies. Ik weet nu ook al dat ik de hele middag een beetje hetzelfde gevoel zal heben als na een uitvaart'.

Te ruim in vastgoedjasje

Daggenvoorde sloot eerder al een aantal kerken in Arnhem en vandaag is dit de vierde kerk in de Franciscus en Claraparochie die hij sluit. Hij denkt dat het toeval is, dat hij zoveel kerken sluit: 'Ja dat denk ik wel. Ik zie het ook al wel veertig jaar, de stille uitstroom van mensen uit de kerk en nauwelijks aanwas. Ja ik was telkens pastoor op een plek van een kerk die bedreigd werd met sluiting, omdat die desbetreffende parochie dan veel te ruim in haar vastgoedjasje zat'.

Gebouw blijft in lokale handen

Overigens laat de pastoor het kerkgebouw met een gerust hart over aan de nieuwe koper. Daggenvoorde: 'Dat speelt zeker mee in het gevoel vandaag. Het gebouw komt namelijk in handen van de lokale Stichting Pater Dekker, dat is heel positief. We hebben als parochieel bestuur wel het idee dat de sociale cohesie namelijk in stand blijft'. Het gebouw moet in de toekomst gaan dienen voor de gehele Eerbeekse gemeenschap. Die kan daar dan bijeenkomsten, vergaderingen en culturele evenementen houden. De eredienst vandaag begint om tien uur en wordt begeleid door het koor Con Spirito.