Nieuws

Stop 250.000 euro extra in breedtesport, zegt PvdA

De provincie moet als het aan de PvdA ligt, 250.000 euro extra aan breedtesport geven. Dat is hetzelfde bedrag dat de provincie bij moet leggen voor het tekort van de Giro. © Rob Voss
ARNHEM - De provincie moet als het aan de PvdA ligt, 250.000 euro extra aan breedtesport geven. Dat is hetzelfde bedrag dat de provincie bij moet leggen voor het tekort van de Giro.
Volgens Piet Wanrooij van de PvdA is in de vorige Statenperiode afgesproken dat er naast 5 miljoen voor de Giro ook 5 miljoen beschikbaar zou komen voor breedtesport. Nu de Giro extra geld kost, vindt de PvdA dat er ook extra geld naar de breedtesport moet.
Woensdag praten de Gelderse Statenpartijen over de evaluatie van de Giro.

Giro Gelderland resultaten

De provincie en betrokken gemeenten Apeldoorn Arnhem en Nijmegen hadden een aantal doelstellingen vastgesteld voor de Giro. Het bezoekersaantal werd ruim gehaald: 480.000 mensen  kwamen op het evenement af. Ook de waardering van bezoekers was hoog: een 8,1.
Maar niet alle doelstellingen werden gehaald. De Giro kost de provincie en de betrokken gemeenten in totaal 360.000 euro meer dan begroot. Ook kwam er 3 miljoen euro minder binnen bij Gelderse bedrijven dan gehoopt.

Te laat

Het verlies komt volgens de organisatie van de Giro Gelderland met name doordat te laat is begonnen met de verkoop van sponsorpakketten aan bedrijven. Daardoor viel de bijdragen van bedrijven tegen.

Gezonder door Giro?

GroenLinks is kritisch. 'Er was afgesproken dat we ook naar gezondheidseffecten zouden kijken van de Giro, maar dat is niet eens geëvalueerd.' Uit effectenonderzoek van de Giro blijkt ook dat geen Gelderlander meer is gaan fietsen. Daarnaast zijn er ook geen nieuwe sociale contacten opgebouwd door het evenement.
Desondanks is een aantal partijen tevreden met hoe de Giro Gelderland is gegaan. 'Als ik aan toen denk, had ik het gevoel dat heel Gelderland op zijn kop stond', zegt Harold Zoet van het CDA: 'Niet alle doelstellingen zijn gehaald, maar veel wel. Niet van alles is ook goed te onderzoeken wat het nou echt oplevert. Of er meer mensen zijn gaan sporten is lastig in te schatten.'

WK inline skaten

De provincie wil zich in de toekomst meer gaan profileren als sportprovincie. In 2018 wil de provincie daarom ook het WK inline skaten naar Gelderland halen. Het evenement kost 2,4 miljoen. De provincie wil daar mogelijk 1 miljoen aan bijdragen. Wel moeten bedrijven bij dit evenement meer gaan bijdragen dan bij de Giro. Bij de Giro betaalde de overheid meer dan 90% van de kosten.