Nieuws

Boze omwonenden ontwerpen nieuw vrieshuis Aviko

STEENDEREN - Inwoners van Steenderen die tegen de komst van het 35 meter hoge vrieshuis van Aviko in hun Achterhoekse dorp zijn, hebben zelf een ontwerp gemaakt voor het vrieshuis.
De leden van de Vereniging 'Uit-Zicht' hebben deskundigen van vier universiteiten en kennisorganisatie TNO ingeschakeld voor het advies. Het ontwerp wordt woensdag, samen met twee ordners vol informatie, naar de Raad van State in Den Haag gebracht. Daar dient begint volgend jaar de rechtszaak tegen de bouw van het vrieshuis.
Tegenstanders van het vrieshuis roepen al langere tijd dat Aviko een deel van het pand ondergronds moet bouwen. Volgens Aviko is dat veel te duur. De bewoners hebben nu een ontwerp gemaakt waar het gebouw zes meter de grond in gaat en daarna trapsgewijs tot 17,5 meter boven maaiveld uitkomt.
'Aviko zal wel zeggen, dit is duurder, maar volgens mij is het van groot belang dat een pand duurzaam is en dat er draagvlak is. Volgens deskundigen is dit plan beter dan het eigen plan van Aviko', zegt actievoerder Paul Kok.
Ontwerp: Vrieshuis Projectgroep

Geen patatje eten met Aviko

De Vereniging 'Uit-Zicht' heeft inmiddels 150 leden. De groep had het gevoel om zelf iets te moeten aanreiken wat draagkracht heeft. 'Dit ontwerp kan en is acceptabel.' Onder het genot van een patatje met de directie van Aviko praten lukt volgens de actiegroep niet. 'Wij willen graag mediation en praten met Aviko, maar Aviko wil dat niet.' 'Uit-Zicht' heeft alle vertrouwen in de rechter.

Druk uit samenleving

Jaap Schwarz vult aan: 'Iedere ingreep zal altijd wel enige ellende met zich meebrengen, maar dit ontwerp zal het acceptatieniveau niet overschrijden'. Daarnaast is dit pand volgens Schwarz ook duurzaam.
'Kijk maar op het dak, daar kunnen 3000 zonnepanelen geplaatst worden.' Hij heeft wel enige twijfel of Aviko wel zo blij is met het pand. 'Ze zullen zeggen dat het te duur is, maar ik hoop dat er wat druk uit de gemeenschap komt. Inwoners en raadsleden zien nu ook dat er een ander plan mogelijk is.'

Niet tegen bouw vrieshuis

Schwarz en Kok willen duidelijk maken dat ze echt niet tegen de uitbreiding van de aardappelverwerkende fabriek zijn. 'Integendeel', legt Schwarz uit. 'We snappen dat Aviko een economische factor van betekenis is voor deze omgeving. We wonen in een krimpgebied en werkgelegenheid is erg belangrijk, daarom denken we nu ook mee.'
De actiegroep gaat woensdag overigens ook naar de rechtbank in Arnhem. Daar wordt een map aangeleverd met informatie voor de rechtszaak tegen de omgevingsvergunning die verleend is. De Raad van State zal de zaak waarschijnlijk pas in februari behandelen.

Waarom is een vrieshuis nodig?

Aviko wil de productie van bedrijf in Steenderen uitbreiden. De aardappelproducten die er nu gemaakt worden, worden met vrachtwagens vervoerd naar diverse locaties in Nederland om opgeslagen te worden. De opslagcapaciteit in het Achterhoekse dorp is te klein. Daarom wil Aviko een nieuw gebouw neerzetten.
In het vrieshuis worden diepgevroren aardappelproducten opgeslagen, zoals patat en rösti. In het vrieshuis zelf werkt geen personeel. Alles wordt geautomatiseerd.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!