Nieuws

Zieke kinderen krijgen (iets kleinere) reuzenkerstboom

HOOG SOEREN - Het blijft een reuzenkerstboom die bij de ingang van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam komt te staan, maar hij is wel iets kleiner dan de bedoeling was. Bij het kappen op Kroondomein Het Loo in Apeldoorn ging er woensdag wat mis.
Doordat de kerstboom ergens tegenaan viel, brak de top af. De reus van zo'n 26 meter is nu een reus van circa 24,5 meter.. 
Het was de veertiende keer dat bosbouwers in boswachterij Hoog Soeren aan de slag gingen om een fijnspar te vellen. De jaarringen zijn geteld: het blijkt om een exemplaar van zo'n 65 jaar te gaan. 
Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn levert de boom voor de jaarlijkse kerstactie 'Lichtjes voor Sophia'. De spar wordt door het bedrijf Mammoet kosteloos vanuit Assel vervoerd naar Rotterdam.

Hele boom vol lichtjes

De Stichting Vrienden van het Sophia organiseert ieder jaar de actie 'Lichtjes voor Sophia'. Mensen kunnen lichtjes ter waarde van vijf euro kopen die vanaf half december de kerstboom zullen verlichten.
Dit jaar branden de lichtjes voor kinderen met sikkelcelziekte. Sikkelcelziekte is een erfelijke en ongeneeslijke bloedziekte die gepaard gaat met ondraaglijke pijnaanvallen door verstopping van de bloedvaten. De ziekte veroorzaakt schade aan alle organen en infecties kunnen levensbedreigend verlopen.
Door onderzoek naar verschillende vernieuwende behandelmethoden, zoals gentherapie en beenmergtransplantatie, hoopt het Sophia Kinderziekenhuis de komende jaren de levensverwachting van kinderen met sikkelcelziekte te verlengen en kwaliteit van leven te verbeteren.
De feestelijke start van de lichtjesactie is op 7 december in het Sophia Kinderziekenhuis.