Vliegroutes Lelystad

Extra onderzoek naar geluidsoverlast en fijnstof Airport Lelystad

Er komt extra onderzoek naar geluidsoverlast van Airport Lelystad voor de gemeente Elburg. Vanaf april 2018 is de uitbreiding van het vliegveld in Flevoland gereed en worden nieuwe vliegroutes in gebruik genomen. Enkele vliegroutes lopen over Gelderland en de gemeente Elburg. © ANP
ELBURG - Er komt extra onderzoek naar geluidsoverlast van Airport Lelystad voor de gemeente Elburg. Vanaf april 2018 is de uitbreiding van het vliegveld in Flevoland gereed en worden nieuwe vliegroutes in gebruik genomen. Enkele vliegroutes lopen over Gelderland en de gemeente Elburg.
Na een voorstel van de CDA-fractie nam de gemeenteraad van Elburg raadsbreed een motie aan om meerdere meetpunten op te zetten in de gemeente. Die moeten niet alleen de geluidsoverlast meten, maar ook de toename in fijnstof.
Volgens CDA-fractievoorzitter Jan Neijzen staat vast dat Elburg overlast krijgt, maar moet in kaart worden gebracht hoeveel dat is. 'Het nut is om te meten hoe het is in 2017. Nu vliegen er ook vliegtuigen en daar hebben mensen ook last van. Dat moet je eerst in kaart brengen. Vervolgens kun je metingen doen na april 2018 om te kijken hoe de situatie verandert.'  
Ook andere gemeenten op de vliegroute zoals Biddinghuizen en Dronten meten in hun gemeenten de overlast. Volgens Neijzen gaat ook in de gemeenteraad van Oldebroek een voorstel komen om metingen te doen. Op die manier wordt de hele route in kaart gebracht.

Waarschuwing voor overlast

Tijdens de gemeenteraad waarschuwden twee inwoners uit Elburg de gemeenteraad voor de gevolgen van het vliegveld. Oud-aardrijkskundeleraar Henk Meijer en Coen van der Zwaag wezen de raadsleden op de angst die ze hebben voor geluidsoverlast. 
Aanstaande woensdag praten Provinciale Staten van Gelderland over de gevolgen die de uitbreiding voor Gelderland heeft. Elburg wil de provincie vragen of zij een bijdrage wil geven voor de meetkosten. 
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!