Nieuws

Vitesse zet kunstgrasveld buitenspel

ARNHEM - Vitesse maakt 'tot nader order' geen gebruik meer van het tweede kunstgrasveld op de trainingsaccommodatie. Dat meldt de Arnhemse eredivisionist op haar website. De jeugd van Vitesse maakt van dit veld gebruik. Het eerste elftal niet.
Aanleiding voor deze maatregel zijn nieuwe berichten over kunstgrasvelden met rubberen bolletjes.
Onder meer de Volkskrant krant meldt dat bij elf gemeenten en voetbalclubs hogere concentraties kankerverwekkende stoffen zijn aangetroffen dan in consumentenproducten zijn toegestaan. De clubs lieten zelf hun kunstgras onderzoeken.

Voorzorgsmaatregel

'Door het bericht in het dagblad waarin nieuwe informatie is gekomen, wil Vitesse uit voorzorg én in afwachting van het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) haar spelers niet op het SBR-rubbergranulaat kunstgrasveld laten spelen', schrijft de club.
'Voor de volledigheid: Vitesse beschikt over een tweetal kunstgrasvelden waarbij het hoofdveld op Papendal geen SBR-rubbergranulaat bevat. Het andere kunstgrasveld bevat wel SBR-rubbergranulaat.'

Geen goed onderzoek

Het onderzoeksprogramma Zembla meldde begin oktober dat rubberbolletjes die veelal gebruikt worden in kunstgrasmatten, nooit goed zijn onderzocht. Dat terwijl die bolletjes kankerverwekkende stoffen bevatten.
Het RIVM meldde in eerste instantie dat er geen gezondheidsrisico's zijn. Het instituut adviseerde voetballers wel te douchen na afloop van een training of wedstrijd op kunstgras. Het RIVM stelde wel een landelijk onderzoek in. Dit onderzoek is naar verwachting eind december afgerond.

Definitieve beslissing

Vitesse neemt pas een definitieve beslissing over het tweede kunstgrasveld als dit rapport en de uitkomsten daarin worden gepresenteerd.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!