Nieuws

'Tempo met centrum voor weg, water en rail'

VALBURG - De geplande railterminal bij Valburg moet er zo snel mogelijk komen. Dat vinden de Gelderse VVD-Kamerleden Remco Dijkstra en Hayke Veldman. Ze roepen de minister op in gesprek te gaan met de regio over de realisatie van de containeroverslag.
Er wordt al 20 jaar gesproken over een railterminal tussen de Betuweroute, de A15 en de Waal, maar er was nog nooit zoveel bereidheid als nu. Gelderse Staten stemden begin deze maand in met de voorbereidingen en ook de omwonenden in buurtschap Reeth staan positief tegenover het plan.

Meer banen

'Een overslagpunt in Gelderland, waarbij goederen van de weg op het spoor kunnen en andersom, versterkt de regionale economie. Het biedt nieuwe kansen voor bestaande bedrijven en is daarmee goed voor banen', zo stellen Dijkstra en Veldman.
'Bovendien is de A15 met vrachtverkeer al druk zat. Er rijden per jaar een miljoen vrachtwagens richting Duitsland en terug naar de Rotterdamse haven. De regio krijgt letterlijk meer lucht als we goederen slimmer weten te transporteren met meer keuzes.'

Valburg is uniek

De twee Kamerleden vroegen de minister maandag in overleg met de regio te kijken naar aanvullende financieringsbehoeften, zodat de railterminal er in het belang van Gelderland zo snel mogelijk kan komen. 
Volgens de initiatiefnemer van het overslagpunt is Valburg een unieke locatie: 'Het is de enige plek in Nederland waar drie vervoersmogelijkheden samenkomen: weg, water en rail.' Verschillende grote bedrijven, zoals Heinz en Lidl, hopen straks gebruik te kunnen maken van de railterminal.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!