Nieuws

'Verdriet, maar ook opluchting na ruimingen'

Een ruiming bij een Gelders bedrijf
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders heeft een dubbel gevoel bij de ruiming van vier Gelderse eendenbedrijven. 'Het heeft een enorme impact dat zoveel dieren geruimd worden, maar tegelijk zijn we ook opgelucht dat er geen vogelgriep is aangetroffen,' aldus woordvoerder Hennie de Haan. © Omroep Gelderland
HIERDEN - De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders heeft een dubbel gevoel bij de ruiming van vier Gelderse eendenbedrijven. 'Het heeft een enorme impact dat zoveel dieren geruimd worden, maar tegelijk zijn we ook opgelucht dat er geen vogelgriep is aangetroffen,' aldus woordvoerder Hennie de Haan.
Het ministerie van Economische Zaken heeft vandaag overleg met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, daarna beslissen over de verdere aanpak van de vogelgriep. Op dit moment geldt er nog een vervoersverbod in de regio rondom de geruimde bedrijven.

Vervoersverbod

'Een vervoersverbod heeft een grote impact in ons gebied, want alles gaat op slot. Eieren mogen niet worden vervoerd, hetzelfde geldt voor mest, strooisel en dieren,' benadrukt De Haan. Zij hoopt dat het er vervoersverbod snel opgeheven wordt als blijkt dat er geen kans is op verdere verspreiding van het virus. 
Woordvoerder Hennie de Haan op Radio Gelderland:

Hekendorp

Dit keer heeft het ministerie het vervoersverbod beperkt tot de regio rondom de bedrijven waar dieren mogelijk besmet zijn. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is opgelucht dat er niet voor een landelijk vervoersverbod is gekozen. Dit gebeurde in 2014 nog wel toen het virus werd aangetroffen bij een bedrijf in het Noord-Hollandse Hekendorp. Toch blijft het een spannende tijd volgens De Haan. Bij pluimveehouders zit de schrik de goed er in en de financiële consequenties kun je nu nog niet overzien. Het is ontzettend afwachten. We hopen dat het hier bij blijft.  

zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!