Nieuws

In Gelderland worden 174.000 eenden geruimd vanwege vogelgriep

ERMELO - Vier pluimveebedrijven met eenden in Hierden en Ermelo worden uit voorzorg geruimd, omdat bij een bedrijf in Biddinghuizen vogelgriep is ontdekt. Ook dit bedrijf wordt geruimd.
Met de ruimingen wil het ministerie voorkomen dat het virus wordt verspreid. De vijf bedrijven zijn volgens het ministerie van Economische Zaken van dezelfde eigenaar. Daarom worden uit voorzorg ook de drie bedrijven in Hierden en één in Ermelo geruimd.
Bij het besmette bedrijf in Biddinghuizen worden volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ongeveer 6.000 eenden geruimd. Bij de vier bedrijven in Gelderland gaat het om ongeveer 174.000 eenden.
In een gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen nog drie andere bedrijven. Er wordt nu onderzocht of daar ook vogelgriep is uitgebroken.
NVWA over de situatie in Biddinghuizen en de gevolgen voor Gelderland
Burgemeester André Baars van Ermelo laat in een reactie weten: 'Ik leef mee met de houders van de dieren en de eigenaren van de betreffende percelen en wens hen heel veel sterkte.' Ook burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk laat via Twitter weten met de bedrijven mee te leven.
In Hierden werden zaterdagavond al voorbereidingen getroffen om de eenden op het bedrijf te ruimen:
In een straal van tien kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen geldt nu een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Dit gebied ligt voor een deel ook in Gelderland. Bijvoorbeeld Harderwijk Nunspeet en Elburg vallen onder het vervoersverbod.

Maatregelen aangescherpt

Naast het vervoersverbod in een gebied rondom het bedrijf in Biddinghuizen, worden ook de landelijke maatregelen aangescherpt. Er geldt al enkele weken een landelijke ophokplicht voor alle bedrijven die vogels houden voor de productie van vlees en eieren. Bezoekers mochten al niet meer in de stallen komen. Nu komt daar een erfverbod bij.
Kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobbyvogels moeten ervoor zorgen dat hun vogels niet in contact komen met bezoekers en wilde watervogels.