Nieuws

Hoe lang houdt de clubleiding van De Graafschap nog vertrouwen in Jan Vreman?

ARNHEM - Het wordt maar niet beter met De Graafschap. Van progressie is nauwelijks sprake nu ook de laatste twee duels weer nul punten opleverden. Trainer Jan Vreman blijft echter strijdbaar en gelooft in verbetering.
De Achterhoekers komen maar niet weg uit de kelder van de Jupiler League. Sterker nog, de achterstand op ploegen in de subtop neemt alleen maar toe. Negen nederlagen, twee gelijke spelen en vier overwinningen is de schamele oogst nu het seizoen bijna halverwege is. Trainer Jan Vreman blijft echter lichtpuntjes zien. 'Het wordt wel beter', maakt de clubman een vergelijk met de periode van voor Fortuna Sittard.
'Uit bij Jong PSV hadden we een punt moeten pakken. Nu hadden we moeten winnen. Je hebt een groot overwicht tegen RKC. Het is niet zo dat we denken hoe moeten we het in godsnaam doen, omdat je zaken ziet waar je wat mee kan', aldus Vreman.

Veel fouten

'Er zijn ook veel dingen die wel goed gaan', sprak de coach na de 2-1 nederlaag. 'Maar je moet het wel uitdrukken in doelpunten. En zelf geen fouten maken. En ja, die maken we te veel. We komen op achterstand, dan hebben we moeite om iets terug te draaien', zag de geplaagde Vreman in Waalwijk tegen RKC.

De Graafschap onwaardig

Ondertussen zit het dagelijks bestuur enorm met de alarmerende situatie in de maag. Er wordt gewikt en gewogen wat te doen. Niemand heeft de oplossing. Ingrijpen of doorgaan en hopen dat het alsnog echt beter wordt. De positie waarin De Graafschap zich nu al weken bevindt, is de club natuurlijk onwaardig. Een gedeelde 16e plaats is beschamend voor de huidige selectie. 

Op straat

Een boegbeeld als Vreman op een zijspoor zetten, blijft echter uitermate lastig. Hij geniet nog altijd steun van supporters, spelers en medewerkers op de club. Kijkend naar de vele goede dingen die de voormalig verdediger deed sinds hij bijna drie jaar geleden het roer overnam, verdient de Achterhoeker in feite geen 'slecht nieuws' gesprek. Maar iedere andere hoofdtrainer was bij De Graafschap al lang op straat gezet met deze resultaten. 

Nieuw elan

Resultaten die nu al heel lang uitblijven. Daarnaast is ook het voetbal over het algemeen ver onder de maat. Een fris gezicht van buitenaf die nieuw elan en meer swung met zich meebrengt, zou De Graafschap kunnen helpen. Niemand heeft echter de garantie dat er dan ineens wel punten gepakt worden. Veel supporters gunnen Vreman nog tien jaar het hoofdtrainersschap, maar soms is het ook gewoon op en krijgt een trainer het elftal niet meer op de rails. Ook dat hoort bij sport.

Geen leidersfiguur

Dat het niet loopt op het veld heeft grotendeels ook met de selectie te maken. Zo is er geen leidersfiguur ingekocht die het team bijelkaar houdt en tijdens moeilijke momenten in een wedstrijd opstaat. Een type Edwin Linssen bijvoorbeeld die twee jaar geleden in de race om promotie van onschatbare waarde was als verdedigende middenvelder. Daarnaast telt de selectie van De Graafschap weinig creatieve spelers die een duel kunnen openbreken.

Opleving, maar geen ommekeer

De wedstrijden volgen elkaar in hoog tempo op deze dagen. Maandag wacht Volendam al weer, in Doetinchem op de Vijverberg. De laatste thuiswedstrijd verliep als een ouderwetse boerenbruiloft. Fortuna Sittard werd in een heerlijke tweede helft met 5-0 verslagen. Dat duel was echter maar één van de weinige lichtpuntjes dit seizoen. En de opleving betekende uiteindelijk ook geen ommekeer. De clubleiding van De Graafschap is dan ook niet te benijden.