Instellingen

Regels voor fruitbedrijven kunnen eenvoudiger

Wanneer de regio Rivierenland zich profileert als fruitdelta, moeten de regels voor de fruittelers eenvoudiger en gelijk worden voor alle fruittelers. Dat vindt voorzitter Marc André de la Porte van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, kring midden Nederland. Volgens burgemeester Beenakker van Tiel is Rivierenland onbekend; veel mensen vragen waar het ligt. Met een goede naam die ook in het Engels goed klinkt, kan de regio zich ook internationaal beter profileren.
Wanneer de regio Rivierenland zich profileert als fruitdelta, moeten de regels voor de fruittelers eenvoudiger en gelijk worden voor alle fruittelers. Dat vindt voorzitter Marc André de la Porte van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, kring midden Nederland. Volgens burgemeester Beenakker van Tiel is Rivierenland onbekend; veel mensen vragen waar het ligt. Met een goede naam die ook in het Engels goed klinkt, kan de regio zich ook internationaal beter profileren. © Omroep Gelderland
DREUMEL - Wanneer de regio Rivierenland zich profileert als fruitdelta, moeten de regels voor de fruittelers eenvoudiger en gelijk worden voor alle fruittelers. Dat vindt voorzitter Marc André de la Porte van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, kring midden Nederland. Volgens burgemeester Beenakker van Tiel is Rivierenland onbekend; veel mensen vragen waar het ligt. Met een goede naam die ook in het Engels goed klinkt, kan de regio zich ook internationaal beter profileren.
Het Rivierenland heeft sinds kort een eigen investeringsfonds. Daarvoor dragen de tien gemeenten 3 euro per inwoner af. Bedrijven kunnen bij het fonds aanvragen doen voor innovatieve projecten op het gebied van toerisme, logistiek en agribusiness. Deze week, tijdens een provinciaal debat, spraken politici en ondernemers over de voors en tegens van de profilering als Rivierdelta.
Volgens André de la Porte moet het niet alleen gaan om de toeristische profilering met fruitbomen en bloesem. Ondernemers hebben ook de noodzaak om te bouwen en uit te kunnen breiden. André de la Porte: 'Wij zouden het liefst geen regels willen, maar we moeten natuurlijk wel realistisch zijn. Maar maak de regels dan gelijk voor ondernemers in alle tien deelnemende gemeenten. Nu zijn er ook ondernemers die hun bedrijf verspreid hebben over twee gemeenten en dan heb je te maken met verschillende regels. Ook zou ik ervoor pleiten het de telers niet moeilijker te maken dan het al is. Laat de ondernemers als ze willen bouwen in het buitengebied, de bouwgrond kopen als landbouwgrond en niet als bedrijfsgrond. Dat scheelt de teler heel veel geld.'
Volgens burgemeester Steenkamp van de gemeente West Maas en Waal staat hij als portefeuillehouder in de regio open voor gesprekken hierover. De individuele gemeentes gaan over de regels zegt hij, maar de grondhouding is absoluut positief ten opzichte van de fruitsector.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!