Nieuws

Dode vogels komen nog steeds binnen; nog geen versoepeling maatregelen vogelgriep

De maatregelen, die de Nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit heeft genomen tegen de vogelgriep blijven nog van kracht. Volgens een woordvoerder van de NVWA komen nog steeds dode dieren binnen, die onderzocht moeten worden. © Pixabay
ARNHEM - De maatregelen, die de Nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit heeft genomen tegen de vogelgriep blijven nog van kracht. Volgens een woordvoerder van de NVWA komen nog steeds dode dieren binnen, die onderzocht moeten worden.
Eerder deze week werd bekend dat de NVWA op twee plaatsen in Gelderland onderzoek deed naar mogelijke vogelgriep. Dat was bij Apeldoorn en Elburg. Inmiddels is bekend geworden, dat de gevonden dode vogels ten oosten van de brug van Elburg naar Flevoland inderdaad sporen van vogelgriep hadden. Bij Apeldoorn was de uitslag negatief.
In de omgeving van Barneveld wordt een pluimveehouderij extra in de gaten gehouden, omdat het bedrijf contact heeft gehad met een ander bedrijf in het Duitse Cloppenburg, waar vogelgriep heerst.
Eerder deze maand werden er in de Randmeren rond Harderwijk honderden dode vogels gevonden. Die bleken later inderdaad drager van het vogelgriepvirus te zijn. 

Ophokplicht

Anderhalve week geleden werd er een verbod ingesteld voor buitenstaanders om stallen van pluimveebedrijven te bezoeken. Ook moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobbyvogels ervoor zorgen dat bezoekers niet in contact met de vogels mogen komen en kunnen tentoonstellingen van sierpluimvee niet doorgaan. Al eerder trad een ophokplicht voor commercieel gehouden dieren in werking.