Nieuws

'Elvis Presley, écht een moeders-joch', aflevering 12 van Parels & Passie

Aflevering 12 van Parels & Passie gaat over Culemborg en Asperen. In Culemborg bezoeken we Museum Elisabeth Weeshuis en het Elvis Presley Museum. Iet verderop, in Asperen vind je het Minidome, een miniatuurauto-museum. © Parels en Passie
ARNHEM - Aflevering 12 van Parels & Passie gaat over Culemborg en Asperen. In Culemborg bezoeken we Museum Elisabeth Weeshuis en het Elvis Presley Museum. Iet verderop, in Asperen vind je het Minidome, een miniatuurauto-museum.

"Mijn Grootmoeder heeft hier gewoond"

Daarom is het voor vrijwilligster Rina Kemler zo bijzonder om mensen rond te leiden in het Elisabeth Weeshuis in Culemborg. Heer oma kwam uit een groot gezin waar de vader al op jonge leeftijd overleed. Niet alle kinderen konden ondergebracht worden dus Rina’s grootmoeder kwam in het Weeshuis terecht, het Elisabeth Weeshuis, dat honderden jaren geleden gebouwd is om weeskinderen op te vangen. Dat was voor het allereerst in Nederland. Rina’s oma had het er best goed, al was het er erg streng. 

'Elvis Presley, écht een moeders-joch'

Volgens Renée Vink dan toch. Zij is samen met haar man John de dragende kracht van het Elvis Presley Museum. "Elvis was een zeer sociaal mens, hij gaf veel weg aan mensen die het minder hadden”. “Een rolstoel, een auto, aldus John Vink, hij gaf het zó weg!"
John en Renée hebben het enige echte officieel door de Foundation gecertificeerde Elvis Presley Museum in Nederland e.o. Maar het kan nog mooier, volgens John. Hij zou het liefst een entrée met zuilen en timpaan voor z’n museum zetten, precies zoals bij Graceland.

Waar echte mannen toch weer jongetjes worden

Dat zie je voor je ogen gebeuren als je het Minidome van Berndt Roelvink in Asperen binnenstapt. Je ziet het gebeuren, maar je voelt het ook gebeuren bij jezelf! Je wordt weer dat jochie dat met z’n autootjes garage speelt op de grond op je kamertje of beneden op de huiskamertafel. En werkelijk alles heeft hij in z’n vitrine staan, zodat je het oude model van de eerste wagen die opa reed ook kunt vinden. Veel nostalgie, zeker, maar met Berndt erbij ook gegarandeerd veel pret met autootjes.

Een rasechte Amsterdammer vindt zijn draai in Gelderland, in Culemborg

Michel Kerbosch, de gevierde acteur, is een oude man aan het worden. Hij speelt nog volop, zeker, en met passie en vuur. Maar als hij thuis komt dan zijn het de rust en de stilte die hem als muziek in de oren klinken. En op zijn bankje aan het water, mijmerend starend naar trein en boot, vind hij de rust van de eenvoud van het bestaan. Hij wil niet meer weg uit Culemborg.