Nieuws

Veel 'Gelderse' kunstwerken liggen in het Rijksmuseum in Amsterdam

Het schilderij van de oversteek van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in 1672 bij Lobith, de originele prent van Maarten van Rossem uit 1540 en de schoentjes van de freule van Dorth die zij droeg tijdens haar executie in Winterswijk in 1799. Deze bijzondere stukken uit de Gelderse geschiedenis zijn niet in Gelderland te bewonderen, maar in Amsterdam. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het schilderij van de oversteek van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in 1672 bij Lobith, de originele prent van Maarten van Rossem uit 1540 en de schoentjes van de freule van Dorth die zij droeg tijdens haar executie in Winterswijk in 1799. Deze bijzondere stukken uit de Gelderse geschiedenis zijn niet in Gelderland te bewonderen, maar in Amsterdam.
De Ridders van Gelre maken in de uitzending van maandag 28 november een inventarisatie van de 'Gelderse stukken' in de collectie van het Rijksmuseum.
Ridder René (links) en Ridder Bas in het Rijksmuseum. Foto: Omroep Gelderland

Vrede van Munster

Ridder Bas reist naar Amsterdam en onderzoekt hoe vaak Gelderland te zien is in de tentoonstellingen van het Rijksmuseum. Hij ontdekt dat de Vrede van Munster, waarmee de Tachtigjarige Oorlog van de Nederlandse republiek tegen Spanje ten einde kwam, door een Geldersman getekend is.
Ook komt hij een eerbetoon aan Gelderland tegen op een verrassende plek in de eregalerij, vlakbij de Nachtwacht.

Ridder René wil ruilen

Ridder René is ondertussen in Nijmegen. Het Rijksmuseum zegt dan wel het Nationaal Historisch Museum te zijn, maar hun verhaal begint pas in 1100 na Christus. Museum KAM in Nijmegen kan beschouwd worden als ons nationale historische museum over de Romeinse periode.
In het depot van museum KAM in Nijmegen. Foto: Omroep Gelderland
Nergens in Nederland zijn zoveel bodemvondsten uit de Oudheid gedaan als in Nijmegen en omgeving. Zouden de Ridders een Gelders kunstwerk uit het Rijksmuseum mee kunnen krijgen, in ruil voor een Romeins kunstwerk uit Nijmegen?

Gelredag in Museum KAM in Nijmegen

De Gelredag is aanstaande zaterdag in Museum KAM in Nijmegen. Hier is ook de enige zogenoemde 'archeo-hotspot' van Nederland over de Romeinse tijd gevestigd.
Bezoekers mogen zelf bodemvondsten uit de oudheid aanraken en onderzoeken. Ook zijn werkruimtes te zien die normaal voor bezoekers gesloten zijn.
De Gelredag in Museum KAM duurt op zaterdag 3 december van 10.00 uur tot 13.00 uur. De toegang is gratis.

Zie ook:

De Gelredagen zijn een initiatief van Omroep Gelderland en het tv-programma Ridders van Gelre. Bij de organisatie ervan werkt de omroep samen met Erfgoed Gelderland, RBT-KAN en het Nederlands Openluchtmuseum.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!