Nieuws

Gehandicapte Kyanka mag niet mee met regiotaxi; ze woont 400 meter te dicht bij school

Iedere dag moet de 6-jarige gehandicapte Kyanka bij haar vader achterop de fiets om zo naar school te kunnen. Geld voor een auto hebben ze niet. En Kyanka mag niet met het leerlingenvervoer mee. 'Het is te zot voor woorden', zegt moeder Esmee. Esmee staat vandaag tegenover de rechter om haar verhaal te doen. © Esmee Sluik
ZEVENAAR - Iedere dag moet de 6-jarige gehandicapte Kyanka bij haar vader achterop de fiets om zo naar school te kunnen. Geld voor een auto hebben ze niet. En Kyanka mag niet met het leerlingenvervoer mee. 'Het is te zot voor woorden', zegt moeder Esmee. Esmee staat vandaag tegenover de rechter om haar verhaal te doen.
De rechtbank behandelt de zaak donderdag. 'Het ging allemaal mis toen we gingen verhuizen', legt Esmee Sluik uit.

400 meter te weinig

Het gezin woonde eerder in Lobith. Toen kon het meisje iedere dag met het busje naar school. 'Sinds we in Zevenaar wonen kan dat niet meer. Kyanka gaat naar de Christoffelschool in Didam. Een school voor speciaal onderwijs. Dat is 400 meter te dicht bij school'. Volgens haar moeder is het niet goed voor Kyanka dat ze op de fiets moet. 'Ze krijgt onderweg overal indrukken van. En dat betekent dat ze moe op school komt'. De beste oplossing is volgens haar gewoon met het busje.

Raad Zevenaar steunt wethouder

De kwestie kwam eerder al aan de orde in de gemeenteraad van Zevenaar. Een motie van Sociaal Zevenaar om leerlingenvervoer alsnog mogelijk te maken, haalde het niet. 'Daarom moet nu de rechter maar oordelen', zegt moeder Esmee.
De gemeente Zevenaar wil tot de rechter uitspraak doet niet inhoudelijk op de zaak reageren.