Nieuws

BuitenGewoon uitzending 29 november

ARNHEM - Op 29 november in het natuurprogramma BuitenGewoon:

Vliegveld Deelen

De mooiste natuur vind je niet altijd in beschermde natuurgebieden. Op het Militair Vliegveld Deelen bij Arnhem leven soorten die je niet tussen de soldaten en helikopters zou verwachten. Zo vliegt hier maar liefst de helft (26) van de in Nederland voorkomende soorten dagvlinders (53). Eén van hen is de grote parelmoervlinder die behalve op het vliegveld alleen nog voorkomt op de Hoge Veluwe en de Waddeneilanden. Defensie is na Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de grootste natuurbeheerder van Nederland en geeft veel aandacht aan de natuur op haar terreinen. In het veld blijkt dat planten en dieren zich soms beter thuis voelen op een afgesloten militair terrein dan tussen de recreanten, loslopende honden en mountainbikers.
Meer informatie: Missie Natuur

Parelmoervlinder

Door het rijden met jeeps, pantserwagens en tanks wordt de grond flink verstoord. Maar als zo’n stukje dan even rust krijgt, vormen zulke plekjes een ideaal kiembed voor bijzondere planten. Zoals Slangenkruid, Noorse Ganzerik, Hazepootje. Ongewild schiepen de Duitsers in WO II een ideaal klimaat voor de parelmoervlinder. Toen de Nazi’s daar een enorm vliegveld aanlegden, werd het terrein flink op zijn kop gezet. De bodem werd verrijkt met kalkrijke materialen, waardoor het hondsviooltje er veel voorkomt. En op die bloem legt de vlinder zijn eitjes.
Meer informatie: Grote Parelmoervlinder

Referendum Meinerswijk

Op 30 november wordt in Arnhem het referendum gehouden over de bouw van 250 tot 350 woningen in natuurpark Meinerswijk/Stadsblokken. Voorstanders menen dat de woningbouw slechts een heel klein deel van het gebied betreft, bovendien op een huidig industrieterrein. En mensen moeten nu eenmaal ook wonen. Tegenstanders vrezen dat permanente bewoning de rust in het gebied zal verstoren. En misschien ook het begin van veel meer huizen kan zijn. Op de avond van het referendum op 30 november zal een voorlopige uitslag bekend worden gemaakt. De definitieve uitslag volgt 2 dagen later.
Meer informatie: Meinerswijk
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!