Nieuws

Spreeuwen moeten voetbalveld redden in Eibergen

EIBERGEN - Voetbalclub FC Eibergen zet spreeuwen in om de velden bespeelbaar te houden.
De velden van de club raakten deze zomer onbespeelbaar door de overlast van engerlingen en emelten, zegt de club. De larven van de kever en van de langpootmug vreten het gras aan. De velden hebben niet alleen te leiden onder de larves, maar ook door vogels die het veld omploegen om de beestjes op te eten.
Een engerlinglarve. Foto: WikiCommons

Spreeuwenkasten

Om het probleem tegen te gaan, maken de leerlingen van MAXX Onderwijs in Neede 38 spreeuwenkasten die bij en rond de club worden opgehangen. Vooral jonge spreeuwen lusten graag engerlingen en emelten. Het voordeel is dat spreeuwen vroeg in het seizoen broeden en met hun kleine snavels minder schade aanrichten dan kraaien en roeken.

Niet direct resultaat

De kasten worden voor het voorjaar opgehangen rond de velden. Volgens de club wordt de methode al een aantal jaren succesvol toegepast op enkele Nederlandse golfbanen. De aanpak zal volgens de club niet direct resultaat hebben, omdat engerlingen een cyclus van 3 jaar doorlopen voor ze van eitje, via de larvefase, een kever worden. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!