Nieuws

Provincie koopt gebouwen en grond van eigenaren in Varik en Heesselt op

De provincie Gelderland gaat gebouwen en grond van eigenaren bij Varik en Heesselt opkopen die door de mogelijke komst van de nevengeul hun huis of bedrijf niet kunnen verkopen. Daarvoor is voorlopig 1 miljoen euro uitgetrokken.
ARNHEM - De provincie Gelderland gaat gebouwen en grond van eigenaren bij Varik en Heesselt opkopen die door de mogelijke komst van de nevengeul hun huis of bedrijf niet kunnen verkopen. Daarvoor is voorlopig 1 miljoen euro uitgetrokken.
Bij Varik-Heesselt komt mogelijk een nevengeul om meer ruimte voor de rivier te creëren. Het kan nog tot eind 2017 duren voor dit duidelijk wordt. Intussen heeft het Rijk besloten dat in het gebied waar de geul mogelijk gaat komen geen ontwikkelingen mogen gebeuren die dit moeilijker maken.
Dit leidt tot onzekerheid bij bewoners in het gebied. Volgens de provincie hebben de eerste inwoners zich inmiddels bij de gemeente en de provincie gemeld met de vraag of hun pand of grond opgekocht kan worden.
Het Rijk wil niet helpen bij dit soort situaties. Daarom heeft de provincie besloten geld uit te trekken. Jan Markink: 'Als dit iets is dat de overheid wil, dan moeten we inwoners ook compenseren.' Hij waarschuwt wel dat de koop nu voor marktprijs gaat. Als straks duidelijk is dat de geul er daadwerkelijk komt, dan kunnen de aankoopprijzen hoger komen te liggen. Mocht de nevengeul er uiteindelijk niet komen, dan kan de provincie de opgekochte grond weer verkopen.