Nieuws

CPB: 'Meer werk en hogere lonen in grensregio als Duits-Nederlandse grens er niet is'

Als er geen grens zou zijn tussen Nederland en Duitsland dan zou dat minimaal 7000 banen opleveren. Dat concludeert het Centraal Planbureau. Het CPB heeft onderzocht wat het de grensregio zou opleveren als er geen grens zou zijn. © Omroep Gelderland
DINXPERLO - Als er geen grens zou zijn tussen Nederland en Duitsland dan zou dat minimaal 7000 banen opleveren. Dat concludeert het Centraal Planbureau. Het CPB heeft onderzocht wat het de grensregio zou opleveren als er geen grens zou zijn.
Op dit moment vormt de grens nog een barrière voor de arbeidsmarkt in de grensregio. De belemmeringen hebben vooral te maken met taal- en cultuurverschillen en diploma-erkenning.
Als de grens er niet zou zijn, dan zou dat niet alleen een groei van het aantal banen betekenen. Ook de lonen kunnen, volgens het CPB, toenemen met 140 euro.
Het rapport geeft de EUREGIO, een samenwerkingsverband tussen Duitse en Nederlandse grensgemeenten, de bevestiging dat er veel potentie in het EUREGIO-gebied zit dat dient te worden benut. De EUREGIO heeft verschillende projecten lopen om te proberen om mensen in Duitsland aan het werk te helpen.

Zie ook:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!