Nieuws

Gemeente Duiven in hoger beroep om uitspraak huishoudelijke hulp

De gemeente Duiven gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank over de huishoudelijke hulp. De rechter bepaalde begin november dat die gemeente niet langer financiële gegevens op mag eisen van mensen die huishoudelijke hulp aanvragen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De gemeente Duiven gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank over de huishoudelijke hulp. De rechter bepaalde begin november dat die gemeente niet langer financiële gegevens op mag eisen van mensen die huishoudelijke hulp aanvragen.
'Hoewel het college de uitspraak van de rechtbank respecteert, kan de gemeente niet anders dan in hoger beroep gaan. De gemeente vindt het belangrijk dat huishoudelijke hulp nu en in de toekomst beschikbaar is voor degenen die het echt nodig hebben', staat onder andere in een persbericht van de gemeente Duiven.
'De gemeente staat dan ook achter het standpunt dat degenen die de huishoudelijke hulp zelf kunnen betalen, dat dan ook moeten doen. Dit is niet alleen in het belang van de gemeente, maar ook in het belang van haar inwoners.'

In strijd regels

De rechter oordeelde eerder dat het beleid van Duiven in strijd is met de regels van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De uitspraak betekende volgens jurist Kevin Wevers dat 'honderden cliënten weer hulp aan kunnen vragen en weer aanspraak kunnen maken op hun oude indicatie'. Wevers stond een bejaarde vrouw bij die de rechtszaak aanspande.
'Het strijdpunt zit in het feit dat wij de huishoudelijke hulp in eerste instantie als algemeen gebruikelijk zien. De Centrale Raad van Beroep heeft nog geen duidelijke uitspraak gedaan of gemeenten mogen vragen naar de financiële situatie om te beoordelen of sprake is van een algemeen gebruikelijke voorziening in het individuele geval. De gemeente vindt het van belang dit te toetsen bij de hoogste rechter', schrijft de gemeente verder.

Hoger beroep

De gemeente houdt zich aan de uitspraak van de rechtbank in afwachting van het hoger beroep.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!