Nieuws

Dode vogels bij Apeldoorn en Elburg getest op vogelgriep

Kaart: Ministerie van Economische Zaken
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet op twee plaatsen in Gelderland onderzoek naar verdachte dode vogels. De dieren zijn mogelijk besmet met de besmettelijke vogelgriep. Dat blijkt uit stukken van het ministerie van Economische Zaken.
APELDOORN - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet op twee plaatsen in Gelderland onderzoek naar verdachte dode vogels. De dieren zijn mogelijk besmet met de besmettelijke vogelgriep. Dat blijkt uit stukken van het ministerie van Economische Zaken.
Staatssecretaris Van Dam informeerde dinsdag de Tweede Kamer over de stand van zaken rond de vogelgriep in een Kamerbrief. Bij de brief werden ook twee kaarten gepubliceerd.
Op één van die kaarten is te zien dat er in de omgeving van Elburg en Apeldoorn monsters zijn genomen van dode vogels omdat zij mogelijk zijn overleden door de besmettelijke H5N8-variant van de vogelgriep. De testresultaten zijn nog niet bekend. 
In Nederland is het virus bij dode wilde watervogels op zeven plaatsen vastgesteld. In het Noord-Hollandse Monnickendam, Oostzaan, Medemblik en Durgerdam is het virus bij vogels vastgesteld. Ook in Zeewolde (Flevoland), Rotterdam (Zuid-Holland) en Werkendam (Noord-Brabant) zijn dieren overleden aan vogelgriep.

Testresultaten laten op zich wachten

De NVWA kon dinsdagavond niet zeggen wanneer de onderzoeksresultaten van Apeldoorn en Elburg bekend zullen worden gemaakt, maar doorgaans duurt dit enkele dagen. Het is niet bekend wanneer de monsters zijn genomen.
De NVWA bemonstert niet zo maar dode vogels; er moet een verdenking zijn van een mogelijke besmetting, bijvoorbeeld omdat er meer dode vogels zijn aangetroffen.
Rode stip = besmetting met H5N8, geel = testresultaten volgen, groen = geen H5N8 aangetroffen

Risicogebieden

Op de tweede kaart die dinsdag is gepubliceerd is te zien dat alle Gelderse gemeenten aan de Randmeren zijn bestempeld als risicogebied. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken is dat gebeurd omdat er in de omliggende wateren dode vogels zijn gevonden met de besmettelijke H5N8-vogelgriep.

Maatregelen blijven van kracht

De ophok- en afschermplicht blijven van kracht, evenals het bezoekersverbod. De deskundigengroep Dierziekten zal de situatie wekelijks opnieuw beoordelen, schrijft staatssecretaris Van Dam in de brief. Volgens de deskundigen is er momenteel nog altijd sprake van 'een aanzienlijk verhoogd risico'. 
De NVWA houdt toezicht op het naleven van de maatregelen en heeft alle pluimveebedrijven met uitloop bezocht en geconstateerd dat de ophokplicht goed wordt nageleefd. De komende weken gaat de NVWA ook toezien op naleving van het bezoekersverbod en het daaraan gekoppelde hygiëneprotocol voor pluimveebedrijven.

Vaccin

Van Dam schrijft informatie te hebben ingewonnen over het inzetten van vaccins in onder andere dierentuinen. Er is een vaccin dat is gebaseerd is op vogelgriep van het type H5N2. Volgens deskundigen van de Wageningen Bioveterinary Research zal de werking waarschijnlijk 'zeer gering' zijn tegen het H5N8-virus. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!