Nieuws

Is er wel genoeg geld om de kerncentrale in Dodewaard te ontmantelen?

DODEWAARD - De kerncentrale in Dodewaard moet in 2045 worden ontmanteld, maar is daar wel genoeg geld voor? Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil daar duidelijkheid over. Ze heeft de rechtbank Gelderland gevraagd om getuigen te horen.
De kerncentrale was van 1969 tot 1997 in bedrijf. De centrale wordt beheerd door de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN). De aandeelhouder is het Nederlands Elektriciteit Administratiekantoor (NEA). 
De aandelen van het NEA zijn in handen van de energiebedrijven 
  • ENGIE,
  • EPZ,
  • Uniper en
  • Nuon.
De energiebedrijven weigeren aansprakelijkheid te erkennen voor de ontmantelingskosten, schrijft Schultz van Haegen in een brief aan de Kamer (pdf).

Tijd voor volgende stap

Volgens de minister hebben de GKN en de energiebedrijven meegewerkt aan het feitenonderzoek, maar hebben ze niet alle gevraagde informatie verstrekt. 'Vandaar dat het noodzakelijk is een volgende stap te zetten.'
Schultz van Haegen wijst erop dat toen de centrale werd gebouwd al bekend was dat deze na verloop van tijd ontmanteld moest worden. 'Ook was bekend dat daar hoge kosten mee gemoeid zijn en dat een kerncentrale na sluiting geen inkomsten meer oplevert. Het was dus ook voor de energiebedrijven vanaf het begin duidelijk dat er na sluiting van hun kerncentrale voldoende geld moest zijn voor de ontmanteling.'

'We willen best betalen'

We willen best betalen, reageert een woordvoerder namens de GKN. Volgens hem zijn ook alle stukken verstuurd die voorhanden zijn. Verder wil de GKN zolang de zaak loopt geen mededelingen doen.

Veilig ingesloten

De centrale is sinds 2005 'veilig ingesloten'. Alle splijtstof is afgevoerd en daarmee is het overgrote deel van de radioactiviteit in de centrale verdwenen, legt de GKN op haar site uit.
Overbodige systemen zijn afgeschakeld en zo nodig schoongemaakt. Daarna is de centrale buiten bedrijf gesteld. Er zijn bouwkundige aanpassingen getroffen en nieuwe systemen aangelegd. Tot 2045 wordt de centrale bewaakt.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!