Nieuws

Kijk uit met budgetpolis, zegt ziekenhuis Rivierenland in Tiel

Ziekenhuis Rivierenland in Tiel waarschuwt voor de zogenoemde budgetpolissen. Met die goedkopere polis wordt zorg waarvoor een afspraak gemaakt kan worden niet of maar gedeeltelijk vergoed. © ANP
TIEL - Ziekenhuis Rivierenland in Tiel waarschuwt voor de zogenoemde budgetpolissen. Met die goedkopere polis wordt zorg waarvoor een afspraak gemaakt kan worden niet of maar gedeeltelijk vergoed.
Elk jaar sluiten ziekenhuizen contracten met zorgverzekeraars. Dat geldt ook voor de budgetpolissen, alleen is daar maar met een beperkt aantal ziekenhuizen een contract afgesloten. Dat kan betekenen dat u voor een bepaalde operatie in het ziekenhuis dichtbij zelf opdraait voor de kosten.

Bij acute zorg overal welkom

Marc Hendriks van Ziekenhuis Rivierenland legt uit dat er onderscheid wordt gemaakt tussen acute zorg en planbare zorg. 'Mensen met een budgetpolis kunnen voor acute zorg altijd bij ons terecht. Voor planbare zorg, dus zorg die niet urgent is, geldt dat niet.'
Als voorbeeld noemt Hendriks een afspraak bij de dermatoloog. 'Het kan zijn dat u bent doorverwezen door de huisarts omdat u een verdacht plekje heeft. Bij een budgetpolis zou u dan naar een ziekenhuis moeten met wie de betreffende verzekeraar wel een afspraak heeft. Mensen die in zo'n geval toch voor Ziekenhuis Rivierenland kiezen, draaien zelf op voor de kosten.'
Luister het radio-interview met Marc Hendriks terug:

Niet elk ziekenhuis in zee met budgetpolisverzekeraars

Maar waarom hebben niet alle ziekenhuizen een contract met de zorgverzekeraars die een budgetpolis aanbieden? 'Dat heeft uiteindelijk met de prijs te maken', legt Hendriks uit.
'Wij maken een afspraak met verzekeraars over de omvang van de zorg en wat die moet kosten. Voor de budgetpolissen wordt minder premie betaald, maar daar staat tegenover dat er een beperking is in de keuze voor ziekenhuis en specialist. Ook ons is gevraagd om een aanbod te doen aan die budgetpolisverzekeraars, maar blijkbaar was dat niet scherp genoeg.'
Ook andere ziekenhuizen hebben geen contracten met één of meerdere budgetpolissen. Zo heeft het CWZ in Nijmegen geen contracten met een budgetpolis van het Zilveren Kruis en de budgetpolis van VGZ.
Het St. Jansdal in Harderwijk heeft geen contracten met Zekur, Avéro Achmea Zorg Plan en de Basis Budget-polis van Zilveren Kruis.

'Radeloze mensen'

De meeste ziekenhuizen melden op de site met welke zorgverzekeraars zij een contract hebben afgesloten. Volgens Zorgbelang Gelderland kunnen veel mensen niet overzien welke beperkingen een budgetpolis met zich meebrengt. 'Wij hebben inderdaad radeloze mensen aan de lijn gehad die onverwacht geconfronteerd werden met hoge zorgkosten', vertelt cliëntondersteuner Wiena Bakker.
Zorgverzekeraars Nederland, de brancheorganisatie van de zorgverzekeraars, raad verzekerden aan om zich goed te laten informeren. 'De zorg wordt duurder, met de budgetpolis kun je iets aan die prijs doen. Zorgverzekeraars doen er veel aan om de beperkende maatregelen duidelijk te maken, maar het is raadzaam om je goed te laten informeren', vertelt woordvoerder Wouter Kniest.