Nieuws

Traditionele schaapherders trekken opnieuw aan de bel over geldtekort

Het Gilde van Traditionele Schaapherders biedt dinsdagmiddag een brandbrief aan de Tweede Kamer aan. Hiermee wil het gilde wederom aandacht vragen voor de slechte financiële situatie van de traditionele schaapherders. © Archief
DEN HAAG - Het Gilde van Traditionele Schaapherders biedt dinsdagmiddag een brandbrief aan de Tweede Kamer aan. Hiermee wil het gilde wederom aandacht vragen voor de slechte financiële situatie van de traditionele schaapherders.
'Het is niet voor het eerst dat we dit geluid laten horen. En daarom willen we het eigenlijk ook niet meer laten horen', vertelt Marcel van Silfhout, interim-voorzitter van het Gilde van Traditionele Schaapherders.
'Voor ons gevoel moet het probleem nu maar eens opgelost worden. En dat had ook gekund, maar het gaat nog stroef.'
Luister hier het hele interview met Van Silfhout bij Radio Gelderland:

Structureel 30.000 euro tekort

In het voorjaar verscheen er een rapport van onderzoeksbureau Alterra uit Wageningen getiteld 'Wie stuurt de herder?'. Hieruit bleek dat de gemiddelde herder 30% van zijn kosten niet kan betalen. De honderd herders in Nederland kampen al jaren met een structureel tekort van 30.000 euro. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, EZ) stuurde dit rapport naar de Kamer.
Van Silfhout: 'Het ministerie voerde overleg met de provincies om te kijken of er iets aan het probleem gedaan kon worden. Alleen in Drenthe en Limburg is het gat met de herders deels of geheel gedicht. Andere provincies laten hun herders tot dusverre nog teveel in de kou staan.'

Concurrentie begrazingsbedrijven

Traditionele herders hebben het momenteel moeilijk door de concurrentie van begrazingsbedrijven. Doordat klussen openbaar worden aanbesteed door gemeentes, terreinbeheerders of natuurorganisaties, liggen er kansen voor die bedrijven.
Zij kunnen het werk goedkoper doen omdat ze hun schapen met vrachtwagens van plek naar plek brengen en niet rondtrekken, de herders zijn goedkope seizoenskrachten. En er is ook niet constant een herder bij de schapen nodig om ze binnen rasters te laten lopen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!