Nieuws

School Barneveld gebruikt maatregelen vogelgriep als lesmateriaal

BARNEVELD - MBO dierverzorgingsopleider Groenhorst Barneveld is één van de grootste opleiders voor dierenverzorgers. De school met ruim tweeduizend dieren moet ook maatregelen nemen vanwege de vogelgriep en leert leerlingen meteen hoe ze daarmee om moeten gaan.
De school heeft een afdeling met pluimvee, volièrevogels en watervogels. Alle vogelsoorten moeten worden afgeschermd voor het publiek. Voor een klein deel van de vogels gelden de strengere maatregelen.
In een apart gebouw zit bijvoorbeeld het pluimvee-innovatielab. Voor de voliérevogels in het hoofdgebouw zijn minder strenge regels van kracht. Mede omdat de school ook kippen houdt voor vlees en eieren, neemt Groenhorst Barneveld de zwaarste maatregelen. 'We zijn de grootste school dus we willen gewoon geen risico lopen', verklaart dierenarts en docent Hans Dekker.
Luister hier het hele interview met medewerkers en verzorgers van de praktijkschool Groenhorst bij Radio Gelderland:

Hygiëneprotocollen

De cursussen en excursies met de vogels zijn allemaal afgelast. De dieren moeten wel de noodzakelijke verzorging krijgen en de leerlingen moeten daarvoor alle hygiëneprotocollen volgen.
'We hebben de protocollen rondgestuurd naar de leerlingen die verantwoordelijk zijn voor de verzorging. Ook bij de ingangen hebben we alles nog aangegeven', aldus Dekker. 'Misschien wat overdreven maar we beschouwen het als toegevoegde waarde voor de leerlingen.'

Praktijklessen omgezet naar theorielessen

Ook de studenten van het Groenhorst lopen tegen problemen aan. De praktijklessen met vogels zijn omgezet naar theorielessen. Volgens de school loopt het lesprogramma geen vertraging op.