Nieuws

Storm trekt over Gelderland, vijf gewonden in Arnhem (LIVEBLOG GESLOTEN)

WAGENINGEN - Het is een stormachtige dag deze zondag. De brandweer komt vandaag meer dan 300 keer in actie om omgevallen bomen en weggewaaid materiaal van de weg te halen. In Arnhem raken vijf mensen gewond door een omgevallen terrasafscheiding. Bij Duiven dreigt een stuk doek van een reclamezuil op de A12 te waaien.
18.51 uur Het liveblog is gesloten. Volg het laatste nieuws over het wapperende doek aan de reclamezuil langs de A12 bij Duiven via dit artikel:
18.43 uur De storm neemt af. We sluiten dit liveblog. We houden de situatie op de A12 bij Duiven, met het wapperende reclamedoek in de gaten en maken daar een apart artikel over. 
18.33 uur Het laatste nieuws over het wapperende doek langs de A12: er komt niet een kraan om het probleem te verhelpen, maar het bedrijf dat de reclame daar ook ophangt gaat de reclamemast in klimmen om zo het doek te verwijderen. Dat heeft de gemeente Duiven gezegd tegen de fotograaf die er bij is.
18.22 uur Rijkswaterstaat houdt de situatie met het wapperende doek op de reclamezuil bij Duiven door middel van camera's in de gaten, vertelt fotograaf Charles Moll. De kans bestaat dat het doek de snelweg A12 op waait.
Luister het gesprek dat radiopresentator Bastiaan Boog had met Charles Moll:
18.10 uur Er is een kraan onderweg om het wapperende doek langs de A12 bij Duiven te verwijderen van een reclamezuil. Dat meldt fotograaf Charles Moll die daar in de buurt staat. 
18.06 uur In Deelen werden vanmiddag zware windstoten gementen van 100 kilometer per uur. En dat is bijzonder, meldt Weeronline, omdat niet vaak zulke zware windstoren zo ver landinwaarts worden gemeten. In IJmuiden werden de zwaarste windstoten gemeten van 137 kilometer per uur.
17.55 uur Ruim 1 uur zijn de helden van de brandweer bezig geweest met een flinke, gespleten boom op de parkeerplaats van Rolandseck in Renkum, meldt Sanne via Twitter.
17.51 uur Spannende momenten eerder vandaag in Zutphen waar glasplaten loslieten en naar beneden vielen.
17.36 uur De kans bestaat dat de A12 stilgezet wordt of dat de snelheid flink verminderd moet worden. Dat zegt de brandweer Duiven, die de hulp van Rijkswaterstaat heeft ingeschakeld. Rijkswaterstaat houdt de situatie nauwlettend in de gaten.
Foto: Charles Moll
17.35 uur Er is meer informatie over het wapperende doek bij de A12 bij Duiven. De brandweer van Zevenaar komt er met de hoogwerker niet bij, daarvoor hangt het reclamebord te hoog. Ze wachten tot het bedrijf, wat die reclame erop hangt, ter plaatse komt zodat zij het doek eraf kunnen halen. De brandweer vraagt zich wel af hoe dat bedrijf dat wil doen, omdat het nog hard waait en het gevaarlijk is om op die hoogte te opereren. 
17.30 uur Het is duidelijk dat bomen, maar ook veel reclameborden de storm niet overleefden.
17.25 uur Van verschillende kanten krijgen we foto's van het wapperende doek op een grote reclamezuil langs de A12 bij Duiven. Het is niet duidelijk of hier al actie wordt ondernomen en of dat vanwege de wind ook mogelijk is op dit moment.
17.22 uur Prachtige foto van een boom, omgewaaid in Hummelo.
Foto: Frank Jongejan
17.18 uur Deze boom  werd ook geveld door de storm en ligt nu over de Italiaanseweg bij Doorwerth, meldt Frank Jongejan.
17.10 uur De brandweer kwam vandaag meer dan 300 keer in actie. Dat blijkt uit een inventarisatie van de drie veiligheidsregio in de provincie. De meeste meldingen waren ongevallen bomen of afgewaaide takken.
Foto: Maurice Beekmans
17.09 uur Deze foto is gemaakt door Maurice Beekmans van een omver gewaaide boom over een fietspad en bushokje. 
17.06 uur De storm laat zijn sporen flink na in Gelderland. We vinden het fijn dat er massaal foto's gemaild worden naar omroep@gld.nl en via App'je in de Omroep Gelderland-app. Blijf foto's sturen! 
Foto: H.W. Lubbers
17.02 uur Bij tennisvereniging Presikhaaf in Arnhem is een deel van het terrasdak weggewaaid, meldt H.W. Lubbers, die ook een foto meestuurt. Ook is volgens Lubbers een vlaggenmast geknakt. De platen kwamen 20 meter verderop terecht.
16.59 uur Ook in Buren tilde de wind een trampoline op en gooide die in een heg, meldt Marco Medze.
Foto: Ilja ter Bogt
16.56 uur Dank voor de foto van de omver gewaaide trampoline in Zieuwent Ilja ter Bogt. 
Foto: Chris Ouboter
16.53 uur 'In Lunteren is bij een speelplaats achter de Schaepmanstraat een flinke tak afgebroken en recht op de speelplaats met nieuwe speeltoestellen terecht gekomen', meldt Chris Ouboter via App'je in de Omroep Gelderland-app. 'Gelukkig waren er geen kinderen in de speelplaats. Eerder is er op het zelfde veld ook al een boom omgevallen.'
16.52 uur Een doek aan een grote reclamezuil langs de A12 bij Duiven, dreigt los te laten en op de snelweg te waaien, meldt Roy Gertsen. 
Foto: Sandra
16.46 uur Hoge bomen vangen veel wind is het gezegde. Dat geldt ook voor deze eik in Didam, die nog flink in het blad zat. Foto is gemaakt door Sandra, dankjewel! Mail ook jouw stormfoto naar omroep@gld.nl
Foto: Ferry Merkenhof
16.44 uur Dank Ferry Merkenhof voor de foto van de omgewaaide berk aan de Dalweg in Doorwerth
Foto: Marc Boscha
16.37 uur Op sportpark Cranevelt in Arnhem is een boom over de weg gevallen, meldt Marc Boscha. Hij mailde Omroep Gelderland via omroep@gld.nl. Stuur ook uw stormfoto in!
Foto: Hans Nijman
16.34 uur De hooiberg op landgoed Middachten is beschadigd door de storm, laat Hans Nijman uit De Steeg weten. 'Gelukkig zaten er op dat moment geen mensen of dieren in.'
16.30 uur Heb jij ook foto's of video van de storm in Gelderland? We nemen ze graag op in dit liveblog. Je mag ze sturen via App'je in de Omroep Gelderland-app. Of mail naar foto@gld.nl
16.25 uur Een indrukwekkende foto op Twitter van een vrachtschip dat zich door de golven van de Waal ploegt.
16.20 uur Tussen knooppunt Deil en Geldermalsen liggen voorwerpen op de A2, meldt de VID. Ook op de snelwegen buiten Gelderland zijn er verschillende meldingen van bijvoorbeeld verkeersborden die op de snelweg zijn gewaaid. Het is oppassen geblazen op de weg dus.
16.18 uur De politie waarschuwt om op te passen voor omvallende bomen en vallende takken op de Posbank. De Posbank is inmiddels deels afgesloten.
16.14 uur Ook in Zutphen velde de harde wind enkele grote bomen.
16.10 uur In Harderwijk zijn schuttingen omgewaaid, zo meldt deze twitteraar.
16.07 uur Het is met name op de bruggen in de snelweg zaak om de handen stevig aan het stuur te houden, zo ondervindt Bea Hofmans op de Hedelse Brug.
16.00 uur De Cattepoelseweg in Arnhem is gestremd door een omgevallen boom. De brandweer is bezig om de boom weg te halen. 
15.52 uur Een omgevallen boom verspert het fietspad in Park de Hoge Veluwe. 
15.49 uur De wind gaat vanavond geleidelijk afnemen, verwacht MeteoGroup. 
15.40 uur Bij station Voorst-Empe moest de machinist van de stoptrein naar Zutphen eerst een boom van het spoor halen, voordat de trein verder kon rijden. Reizigers hielpen hem. 
Stationsplein Nijmegen deels afgezet. Foto: Luuk Merkus
15.35 uur In Nijmegen is een groot spandoek van een gebouw aan het Stationsplein afgewaaid. Het Stationsplein is hierdoor deels afgezet, tot het spandoek is verwijderd. 
15.10 uur In Arnhem raken vijf mensen gewond, door een omver gewaaide terrasafscheiding. 

Zie:

13.38 uur Een boom op het spoor tussen station Ede-Wageningen en Nijmegen zorgt voor problemen. Er reden tijdelijk midner treinen. Rond 15.00 uur reden de treinen weer normaal. 

Zie:

13.00 uur: Voor de Zevenheuvelenloop leidt de harde wind niet tot problemen. Wel heeft het verkeer last van de wind. 
De windkracht kan oplopen tot windkracht 6, met windstoten tot ongeveer 80 kilometer per uur. In het oosten van Gelderland is het wat rustiger. Koud is het met zo'n 12 graden in deze middag niet. 

Botsing, schade en boom op spoor

12.00 uur: Uit verschillende delen van Gelderland komen meldingen van takken en bomen op de weg en diverse andere stormschademeldingen. Op het spoor tussen Ede en Nijmegen ligt een boom op het spoor, waardoor het treinverkeer moeizaam rijdt. 
Foto: Jordi Deckert
In Heelweg reed een vrouw haar auto tegen een boom. Dat zou zijn gebeurd door de wind. Haar verwondingen zijn onbekend. Er werd een traumahelikopter opgeroepen, maar die werd daarna weer afgezegd. 
Op de Gelderse wegen, ook de snelwegen, heeft het verkeer last van het weer. Er liggen takken en bomen op de weg. In Dieren viel een boom op een brandweerauto. De motorkap werd daardoor stevig ingedeukt. 
Foto: Patrick Apenhorst
Bij Strand Horst hebben surfers en andere watersportliefhebbers de tijd van hun leven, juist door de ferme wind.
Kijk hier hoe de watersporters zich vermaken op het water: 
Aan de kust van ons land is kans op zeer zware windstoten en dat kan daar 's middags zelfs tot een zuidwesterstorm leiden, met mogelijk windkracht 10. Tegen de avond zal het weer wat rustiger worden. 
Het KNMI heeft voor zondagmiddag voor heel Nederland code geel afgegeven.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!