Nieuws

Energie besparen is hot: steeds meer Gelderse sportclubs zijn bezig met duurzaamheid

ARNHEM - Steeds meer Gelderse sportclubs zoeken naar manieren om energie te besparen en duurzamer te worden. Dat zegt Stichting duurzaamverenigen.nl. Afgelopen jaar hebben veel clubs grote sprongen gemaakt en ook komend jaar lijken nog veel meer verenigingen te willen investeren. Zonnepanelen, LED-verlichting en gerecyclede bankjes zullen we straks overal gaan zien.
'Duurzaamheid is een suffe en soms irritante term geworden', aldus Pieter Middeldorp van duurzaamverenigen.nl. 'Maar steeds meer clubs zien in dat je met een andere mindset heel veel kunt bereiken en besparen. Daar plukken ze zelf de vruchten van'. Dat er dit jaar zoveel clubs geïnteresseerd zijn geraakt is geen toeval. De overheid heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor clubs die duurzame investeringen willen doen. Daardoor kunnen ze zo'n 30% van de kosten terugkrijgen.
'En dat maakt dat dingen ineens haalbaar worden', vertelt bestuurslid Simon van de Bergh van voetbalvereniging SML uit Arnhem. Die club plaatste dit jaar ruim 80 zonnepanelen op het dak van de kantine. Ook vervingen ze alle lampen met LED-verlichting. 'En we zijn nog niet klaar', aldus Van de Bergh. 'Komend jaar willen we gaan kijken naar het gas en het watergebruik.'

'Het zit in ons DNA'

Voor Tennisvereniging Beekhuizen uit Velp is het allemaal ouwe koek. Zij begonnen zeven jaar geleden al met de omslag en zijn inmiddels voorloper wat duurzaamheid betreft. Ze hebben zonnepanelen, LED-verlichting met detectie op de banen, bij het fietspad naar het park toe, op de parkeerplaats en in de kantine. Alles is goed geïsoleerd, bankjes en paaltjes zijn van gerecycled materiaal, het clubblad is van verantwoord papier en overal zijn er waterpompen en elektrische oplaadpalen voor fietsen en auto's.
'Het zit inmiddels in ons DNA', aldus Dorien Everaars van de tennisvereniging. 'Toen we begonnen was niemand er nog mee bezig. Nu zijn alle leden er aan gewend en staan ze erachter.'