Nieuws

Vrede van Nijmegen Penning naar Europees Hof voor de Rechten van de Mens

NIJMEGEN - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ontving vandaag de Vrede van Nijmegen Penning voor haar bijdrage aan de ontwikkeling en positie van Europa. Tijdens een academische zitting in de St. Stevenskerk nam president van het Hof Guido Raimondi de penning in ontvangst uit handen van burgemeester Bruls.
Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders sprak voor de overhandiging de lofrede uit. Professor Janneke Gerards gaf een rede over de bescherming van mensenrechten in Europa en de rol van het Hof. Na de overhandiging van de Penning gaf Raimondi de Vrede van Nijmegen lezing. De Vrede van Nijmegen Penning is een tweejaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan een internationale hoofdrolspeler die zich ingezet heeft voor Europa.

Neelie Kroes

Het is voor de vierde keer dat de Vrede van Nijmegen Penning wordt uitgereikt. In 2010 mocht Jacques Delors de prijs in ontvangst nemen. In 2012 ging de eer naar Umberto Eco en in 2014 naar eurocommissaris Neelie Kroes. De Vrede van Nijmegen Penning is een initiatief van de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit en NXP Semiconductors N.V. en wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.