Nieuws

Seksueel misbruikte jongen wil geld zien van Jeugdzorg; zijn leven is verwoest door grove fouten

ARNHEM - Hij werd op zijn veertiende misbruikt door zijn pleegvader, aangezien voor dader en weggestopt in een instelling tussen jeugd-tbs'ers. 'Onvergeeflijk', vindt zijn advocaat Bert Oude Middendorp. 'Jeugdzorg kan een enorme schadeclaim tegemoet zien. Het leven van deze jongen is door fouten van Jeugdzorg kapot gemaakt.' Volgens Oude Middendorp worden er vaker grove fouten gemaakt door Jeugdzorg. Zijn cliënt is niet het enige slachtoffer.
Bureau Jeugdzorg Gelderland heeft inmiddels excuses gemaakt voor fouten die in deze zaak zijn gemaakt. De pleegvader is door de rechter veroordeeld. De jongen, inmiddels 30 jaar, probeert zijn leven op de rit te krijgen, maar dat valt niet mee. Door psychische problemen is het maar de vraag of hij ooit in een 'normale' baan kan functioneren. Daarvoor wil hij nu compensatie.

Seksueel misbruik

Wat is er gebeurd? Mustafa, een jongen met Marokkaanse roots, groeit op in een complex gezin. Er is intensieve begeleiding van Jeugdzorg. Op zijn veertiende is de situatie onhoudbaar en wordt hij uit huis geplaatst. Mustafa komt terecht bij een alleenstaande pleegvader, die hem meerdere keren seksueel misbruikt. De pleegvader meldt zelf dat er 'iets' is voorgevallen tussen hem en Mustafa. In het Jeugdzorgdossier staat 'De gezinsvoogd krijgt te horen dat de pleegvader had gebeld met de mededeling dat Mustafa hem had geïntimideerd en hem had verleid tot een eenmalige seksuele handeling. Pleegvader erkent dat zijn deel grensoverschrijdend is.(....)
In plaats van dat Mustafa direct wordt weggehaald bij de pleegvader moet hij er nog twee maanden blijven. Advocaat Oude Middendorp: 'Er zit een kind in een brandend huis en in plaats van dat je hem eruit haalt, laat je hem zitten. Onvergeeflijk.'

Mustafa weggezet als dader

Mustafa wordt gezien als aanstichter van het misbruik. De pleegvader wordt in bescherming genomen en mag zelfs verder gaan met de opvang van kinderen bij hem thuis. Mustafa komt terecht in Groot Emaus in Ermelo tussen jeugd-TBS'ers. Hij krijgt geen traumabehandeling. 'Ik ben daar heel agressief benaderd. Ik heb nekklemmen gehad, werd naakt in de isoleercel gegooid. Ik zat daar tussen criminelen, mensen die anderen hadden neergestoken. Het was een verschrikkelijke tijd.'
Vervolgens moet hij naar instelling De Beele in Voorst. Ook daar wordt hij niet als slachtoffer behandeld, maar als dader. Al met al duurt het hulpverleningstraject 14 jaar. En 14 jaar wordt hij aangezien als dader. Uiteindelijk lukt het Mustafa om zijn MBO-diploma te halen. Hij krijgt een contract bij Defensie, maar loopt vast in zijn werk door psychische problemen.

Pleegvader veroordeeld, excuses Jeugdzorg

Aangemoedigd door vrienden en 'goede' hulpverleners gaat hij de strijd aan. De rechtszaak tegen zijn pleegvader wint hij. Zijn pleegvader wordt veroordeeld vanwege ontucht met een minderjarige.
Hij krijgt excuses van Oosterpoort, de voorziening Pleegzorg Noordoost Brabant. De instelling geeft toe dat de pleegvader niet had mogen worden ingezet als pleegvader.
Ook Bureau Jeugdzorg geeft fouten toe. Mustafa is niet beschermd en heeft niet de zorg en steun gekregen die hij nodig had, aldus Jeugdzorg.

Nieuwe rechtszaken voor financiële genoegdoening

Zowel Jeugdzorg als de pleegvader zijn nog niet van Mustafa af. Advocaat Bert Oude Middendorp probeert van de dader, de pleegvader, een financiële compensatie te krijgen voor zijn cliënt. 'We proberen het eerst onderling op te lossen, maar als we er niet uitkomen, sluit ik een nieuwe rechtszaak tegen de pleegvader niet uit.'
Ook zijn de pijlen gericht op Bureau Jeugdzorg. 'Mijn cliënt en ik vinden dat zij de nodige fouten hebben gemaakt. Er is bijvoorbeeld geen antecedentenonderzoek gepleegd naar de pleegvader. Jeugdzorg heeft excuses aangeboden, maar geen aansprakelijkheid erkend. Dat is de volgende stap. En dan komen we ook weer op het punt van: wat is de schade en wat moet ervan vergoed worden.
Een woordvoerder van Jeugdzorg geeft aan nog niet te kunnen reageren. 'Wij willen eerst de claim afwachten en weten wat de eisen van de tegenpartij zijn'. 
  • De naam Mustafa is een gefingeerde naam. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.
  • Heeft u een hulpvraag naar aanleiding van dit verhaal dan kunt u contact opnemen met Korrelatie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!