Nieuws

WALHALLAb in Zutphen krijgt prijs

ZUTPHEN - Voor het WALHALLAb in Zutphen is vrijdag 18 november een hele feestelijke dag, want dan krijgt het van prinses Laurentien de Korczakprijs. Dat is een prijs voor vernieuwend en uitdagend onderwijs.
In de enorme werkplaats van het WALHALLAb legt Sytze Horjus (14) zorgvuldig al het gereedschap op een werkbank. De VWO scholier gaat vandaag voor het eerst solderen. Hoewel: 'Ik heb het op school weleens gedaan', zegt Sytze, 'Maar dat stelde niet veel voor'.
Sytze is een van de 50 jongeren die in zijn vrije tijd naar het WALHALLAb gaat. Daarnaast komen er ieder jaar ongeveer 2500 scholieren tijdens schooltijd om aan diverse projecten te werken. Sytze is liever in de werkplaats dan op school. 'Op school zijn er vakken die je moet doen, hier kun je zelf beslissen wat je gaat maken en dan ga je dat lekker maken'.

Geknuffeld

Het WALHALLAb is tien jaar geleden opgericht door Marco Mout. 'Ik vond dat jongeren teveel werden geknuffeld', herinnert Mout zich. 'Alles moest maar leuk zijn, maar zo werkt het niet. Als je echt iets wil bereiken dan is het niet altijd leuk, dan zul je ook bergen moeten trotseren'.
En die filosofie spreekt kennelijk ook jongeren aan die moeite hebben in het reguliere onderwijs. Zo is Coen de Bie (14) gestopt met school en een half jaar lang dagelijks naar het WALHALLAb gekomen. 'Wat ik hier heb geleerd?', herhaalt hij de vraag. 'Hoeveel tijd heb je? Ik was best wel onhandelbaar op school en hier hebben ze me geleerd om normaal te doen'.
De enorme werkplaats in hartje Zutphen trekt veel meer jongeren die zorg nodig hebben, zoals autisten of (ex-) drugsverslaafden. Het team van WALHALLAb geeft grenzen aan en biedt structuur, maar het probeert vooral de jongeren te stimuleren om dingen te maken die ze leuk vinden.

Korczakprijs

De laatste twee jaar is het project enorm gegroeid en dat allemaal zonder een euro subsidie. De Korczakprijs die het lab vrijdag krijgt voelt dan ook als een erkenning. Mout: 'Zeker omdat de jury hier anoniem heeft rondgekeken en toen bepaald dat we de prijs waard zijn. We zijn er heel erg blij mee'.
Ondertussen stoft Sytze zijn allereerste maquette af die hij twee jaar geleden heeft gemaakt voor de prijsuitreiking. Hij heeft een duidelijk doel voor de komende weken: meer leren over elektronica. 'Dat is wel een jongensdroom, dat ik met een beetje solderen echt een lampje kan laten branden'.