Nieuws

Waarom neemt de Wageningen Universiteit 1500 stukken vlees onder de loep?

ARNHEM - Wetenschappers van de Wageningen Universiteit hebben van een groot deel van het wild in Nederland het DNA in kaart gebracht. Dat deden ze door in totaal ruim 1500 stukken vlees te onderzoeken. Duizend stukken vlees waren afkomstig van wilde zwijnen en zo'n 400 stukken vlees van edelherten.
Door het onderzoek kunnen verschillende populaties in kaart gebracht worden. Het blijkt dat de uitwisseling van genen tussen die verschillende populaties beter kan. Zo is er bijvoorbeeld sprake van inteelt op de Veluwe. Dat kan op lange termijn problemen geven.

Ecoducten

Vereniging Het Edelhert pleit dan ook voor een betere verbinding tussen verschillende natuurgebieden. 'In Gelderland is het goed geregeld met ecoducten', aldus Jozef Linthorst, voorzitter van vereniging Het Edelhert.
'Maar in andere provincies en ook in Duitsland mogen er nog wel wat ecoducten bijkomen. Ook moet er een beter beleid komen om de herten van het ene natuurgebied naar het andere te krijgen. Die menging van genen is op lange termijn belangrijk om het edelhert vitaal te houden.'
Het komt nu al voor dat herten van de ene populatie in een bepaald natuurgebied naar een andere populatie gaan. Maar zodra ze het ecoduct over zijn, is er verder geen goede weg naar het volgende natuurgebied. De kans op een aanrijding of een andere bedreiging neemt dan ook toe zodra de herten het natuurgebied verlaten.
'De deuren zijn al het ware goed geregeld, maar de weg van de ene naar de andere deur moet nog worden aangelegd.', aldus de voorzitter van vereniging Het Edelhert.