Nieuws

'Gelderse' Tijmen de ruimte ingeschoten (livestream)

Een Galileo-satelliet.
Een satelliet die vernoemd is naar jou, dat is best bijzonder. Vanaf deze donderdagmiddag hangt het toestel van de 16-jarige Tijmen van Kraaij uit Winssen, gemeente Beuningen, in de ruimte. © ESA
KOUROU - Een satelliet die vernoemd is naar jou, dat is best bijzonder. Vanaf deze donderdagmiddag hangt het toestel van de 16-jarige Tijmen van Kraaij uit Winssen, gemeente Beuningen, in de ruimte.
Tijmen won een paar jaar geleden een tekenwedstrijd, waarmee hij de vernoeming in de wacht sleepte. Daarmee vertegenwoordigt hij Nederland in het Europese ruimteprogramma Galileo, dat in 2011 van start ging. In dat jaar werden vanaf de ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana de eerste satellieten gelanceerd. 
De tekening waarmee Tijmen de wedstrijd won: 
In totaal moeten er straks 30 van de satellieten op 23.000 kilometer hoogte in de ruimte hangen voor het Galileo-navigatienetwerk. Iedere satelliet draagt de naam van een kind uit een Europese lidstaat.
Kijk hier naar de lancering.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!