Nieuws

Onderzoek Zevenheuvelenloop: pas op voor oververhitting

NIJMEGEN - Vijftien procent van de deelnemers aan de Zevenheuvelenloop in Nijmegen komt oververhit over de finish. Arts/onderzoeker Matthijs Veltmeijer van het Radboudumc ontdekte dat deze oververhitting voor een deel te voorspellen is. Vrijdag promoveert hij op het onderzoek.
Tijdens het hardlopen stijgt de lichaamstemperatuur. Zodra deze boven de 40 graden uitkomt, spreken we van oververhitting. Hierdoor kunnen problemen ontstaan, zoals warmte-uitputting, flauwvallen, of in het ergste geval een hitteberoerte.
Luister hier de fragmenten terug van het gesprek op Radio Gelderland tussen presentator Rob Kleijs en Matthijs Veltmeijer en zijn co-promotor Thijs Eijsvogels:

Inzicht in risico

Om meer inzicht te krijgen in het risico op oververhitting onderzocht Matthijs Veltmeijer het temperatuurverloop bij 227 hardlopers tijdens de Zevenheuvelenloop. Gemiddeld hadden de lopers voor de wedstrijd een temperatuur van 37,6 graden. Na vijftien kilometer hardlopen was dat gemiddeld 39,2 graden. Vijftien procent van de lopers kwam warmer dan 40 graden over de finish.
Opmerkelijk veel lopers worden te warm, zegt de onderzoeker. 'Maar zolang er geen symptomen zijn, is het behandelen van oververhitting niet per se nodig.'

Hardloperskoorts

De lichaamstemperatuur stijgt voornamelijk door de fysieke inspanning. Maar door het hardlopen komen ook ontstekingseiwitten vrij in het bloed die de 'lichaamsthermostaat' mogelijk ook omhoog draaien, net zoals bij koorts tijdens infectie.
Het onderdrukken van deze ‘hardloperskoorts’ leidde er in een kleinschalige studie inderdaad toe dat sporters een lagere lichaamstemperatuur hadden na fysieke inspanning. Matthijs Veltmeijer: ‘Dit laat zien dat verhoging van de thermostaat een rol speelt, al blijft de warmteproductie door het bewegen zelf de belangrijkste oorzaak van oververhitting.’

Minder problemen door koel herfstweer

Volgens Veltmeijer is de oververhitting tijdens de Zevenheuvelenloop doorgaans van korte duur. Ook hebben de lopers vanwege het koele herfstweer voldoende mogelijkheden om af te koelen. Dit benadrukt het feit dat hitteberoerte vooral een risico is bij langdurige inspanning bij warm weer. 'Op basis van de weersverwachtingen van aankomende zondag verwacht ik geen oververhittingsproblemen bij deelnemers aan de Zevenheuvelenloop.'

Bijna 40.000 startbewijzen

Voor de Zevenheuvelenloop in Nijmegen zijn bijna 40.000 startbewijzen verstuurd. Aan de Zevenheuvelennacht doen ruim 7.000 lopers mee. Aan de kidsrun doen 700 kinderen mee, meldt directeur Ronald Veerbeek.