Arnhem

Zorgen om vogelgriep in Gelderland: deuren dicht en vogels in de hokken

Nu de vogelgriep steeds verder oprukt en elk moment Gelderland kan bereiken, zijn kinderboerderijen en dierentuinen in onze provincie extra voorzichtig. De meeste kinderboerderijen volgen de maatregelen vanuit de overheid op. Sommigen gaan zelfs nog een stapje verder en sluiten de deuren. © ANP
ARNHEM - Nu de vogelgriep steeds verder oprukt en elk moment Gelderland kan bereiken, zijn kinderboerderijen en dierentuinen in onze provincie extra voorzichtig. De meeste kinderboerderijen volgen de maatregelen vanuit de overheid op. Sommigen gaan zelfs nog een stapje verder en sluiten de deuren.
Dat is bijvoorbeeld het geval in Rheden en Apeldoorn. Bij Kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn moeten ze de vogels eerst vangen en dan ophokken. De dieren mogen namelijk niet in contact komen met bezoekers. 'Dat karweitje neemt enkele dagen in beslag, het Kinderparadijs is daarom tot die tijd dicht', zo vertelt Harry Kruimer.
Het is overigens niet zeker of ze in Apeldoorn alle vogels kunnen vangen. 'Er zijn altijd wat eigenwijzen bij die in de boom blijven zitten.'
Stadsboerderij Presikhaaf en De Korenmaat in Arnhem zijn sinds dinsdag 15 november preventief gesloten in afwachting van definitieve landelijke maatregelen.

'Er is nog genoeg te zien'

In Zutphen en Nijmegen gaan ze nog niet zover. 'Wij hebben wel alles opgehokt, dus onze kippen, pauwen, kalkoenen en ganzen staan binnen. Maar er is nog wel genoeg te zien, dus we blijven open', vertelt Nick Albers, de beheerder van kinderboerderij De Goffert in Nijmegen.
Albers snapt de keuzes vanuit de overheid wel. 'Voor de dieren is het vervelend, maar wij willen de uitbreiding van het virus graag voorkomen. Dus werken we eraan mee.' Af en toe komen er wel bezoekers langs die teleurgesteld zijn. 'Dan vragen ze waarom de ganzen opgeborgen zitten, maar dat leggen we dan netjes uit.'
In Zutphen zijn ze ook duidelijk. 'Iedereen mag de kinderboerderij gewoon bezoeken, maar alle kippen- en pauwenverblijven zijn op slot én dus niet toegankelijk voor bezoekers', zo staat op Facebook.
Foto: Pixabay

Burgers' Zoo hoopt op ontheffing

Bij dierentuin Burgers' Zoo in Arnhem hopen ze dat ze de vogels in Burgers' Bush en Burgers' Desert gewoon kunnen laten lopen. 'Er is nog wat onduidelijkheid wat betreft de regelgeving vanuit de overheid, vooral als het gaat om binnenlocaties. Daarom zijn we aan het kijken of er een mogelijkheid is tot ontheffingen. Het contact van vogel met bezoeker is verwaarloosbaar', vertelt Wineke Schoo van de dierentuin.
Op de site meldt de dierentuin dat ze ondertussen wel de parelhoenders en zwarte zwanen die een potentieel risico vormen, preventief hebben opgehokt.