Nieuws

Komende uitzending: bijgelovige boeren, goochelen als medicijn en kinderwagens in het bejaardentehuis

ARNHEM - Zaterdag 19 november in Gelderse Koppen

Mooier met de hand

ZUTPHEN - Harm gaat samen met Dolf Ponger de toren op in Zutphen voor wat authentiek handwerk. Dolf is één van de vier luidmeester van de Sint Walburgiskerk. De klokken worden elke dag door vrijwilligers met de hand geluid. Dolf richtte dertig jaar geleden met een groep vrienden het klokkenluidersgilde op, want hij vindt het prachtig, die middeleeuwse romantiek van een met de hand geluide klok. 

Boerenmagie

MEDDO - Jan Bornebroek is boeren-magicus. Hij weet alles van de magische tekens die bijgelovige boeren vroeger op hun erf aanbrachten. Een zandloperfiguur op de deur om heksen en boze geesten buiten te houden, of een muuranker met een runenteken tegen hagelschade. Het Achterhoekse platteland staat er bol van. 

Geitengeluk

WOOLD -  Bert Kots was altijd al anders dan anders. Hij ruilde twintig jaar geleden de melkkoeien van zijn vader in voor geiten om geitenkaas te gaan maken. De mensen verklaarden hem voor gek, want wie wil er nou van die aparte kaas? Bert zette door! En met succes, want inmiddels verkoopt hij zijn geitenkaas in de wijde regio: 'Wat de boer niet kent, komt bij mij in de winkel!' Zijn volgende project? Iedereen aan het geitenvlees, want dat is pas echt bijzonder!

Goochelen als medicijn

EIBERGEN - Op zijn veertiende wordt Tom Krooshof opgenomen in het ziekenhuis met een hersentumor. Na een operatie en bestralingen mag hij weer naar huis. Maar een jaar later is het weer mis: leukemie. Tom ligt maandenlang in het ziekenhuis en ondergaat zware behandelingen.Om de tijd te doden begint Tom met het oefenen van goocheltrucs. Artsen, verplegers, bezoek en medepatiënten dienen als publiek. Toms passie voor goochelen is geboren.

Kinderwagenparade

WAPENVELD- Ze was al gefascineerd door kinderwagens toen ze vier jaar was. Nu is Aleida Nijhuis met pensioen en haar kinderen zijn al lang het huis uit. Maar nog steeds zit ze met haar hoofd in de 'luiers'. Ze verzamelt bijzondere exemplaren en organiseert kinderwagenparades. Tijdens zo'n parade gaat ze helemaal in de stijl van de wagen gekleed.